Zbog prosvjeda protiv Stožera policija podnijela optužni prijedlog protiv 27-godišnjeg organizatora

Foto: Screenshot Facebook

Zbog prosvjeda protiv Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je u nedjelju održan u Zagrebu, Policijska uprava zagrebačka podnijela je optužni prijedlog protiv 27-godišnjeg organizatora.

“Vezano uz javni prosvjed koji se u nedjelju, 8. studenoga održao na glavnom zagrebačkom trgu, nadležna I. Policijska postaja Centar podnijela je Optužni prijedlog Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu protiv 27-godišnjeg organizatora, ujedno i voditelja navedenog okupljanja”, stoji u priopćenju PU zagrebačke.

Naime, stoji dalje u priopćenju, tijekom održavanja prosvjeda, koji je prijavljen nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj, 27-godišnjak koji ga je organizirao i vodio nije poduzeo mjere osiguranja reda i mira, a zbog čega je došlo do kršenja odluka Stožera civilne zaštite koje se odnose na ograničavanja okupljanja te obveznog korištenja maski za lice kada nije moguće održati fizičku distancu. Također prosvjednike nije upozorio niti je prekinuo javni prosvjed kada je uočio da se prosvjednici ne pridržavaju propisanih mjera.

“Javni prosvjed je prijavljen ovoj policijskoj upravi, a kojom prilikom je 27-godišnjak upoznat s obvezama koje kao organizator i voditelj javnog okupljanja ima te je ujedno upozoren i na pridržavanje i poštivanje svih epidemioloških mjera. Pored navedenog, Stožer civilne zaštite Grada Zagreba je propisao upute odgovornoj osobi koje su organizatoru i voditelju dostavljene”, priopćila je PU zagrebačka, uz napomenu da su počinjeni prekršaji su opisani u članku 16. st.1. t.1. kažnjiv po članku 34. st.1. t. 4. i članku 21. st.2. kažnjiv po članku 35. st.1. t.1. Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12).