ZAVRŠENA OBNOVA KAVANE KAVKAZ: U utorak svečano otvorenje!

NOVI ŽIVOT KULTNE ZAGREBAČKE KAVANE: Uskoro se otvara Kavkaz u novom ruhu!
Foto: John Pavlish

Završena je obnova kultne zagrebačke kavane Kavkaz! Na veliku radost nostalgičara za bogatom poviješću metropole, možemo objaviti da je svečano otvorenje zakazano za utorak,30. listopada.

Legendarna Kazališna kavana reputaciju kulturne oaze Zagreba može zahvaliti uglednim piscima i umjetnicima koje je ugošćivala, od Matoša, Ujevića, Šimića i Krleže, ali i položaju u najužem centru grada, nasuprot zgrade HNK.

Kako će izgledati nakon obnove, možete vidjeti na priloženim fotografijama.

A kako je tekla obnova, govori arhitektica Mirta Mujačić Đaković: “Stvaranje novo-stare Kazališne kavane bio je izazov ponajprije zbog zatečenog stanja. Mnogi prolazi bili su zazidani, podrum i stepenice van upotrebe i slično. Stoga smo odlučili krenuti u smjeru vraćanja nekih arhitektonskih detalja iz prošlosti, otvaranja i naglašavanja svih triju etaža uz korištenje prirodnih materijala, a s ciljem naglašavanja elegancije i svevemenske dimenzije cijelog prostora. Željeli smo vratiti kulturu u grad, ponovno povezati kavanu s kazalištem i dati joj značaj koji zaslužuje. Također, nadamo se potaknuti još ovakvih projekata diljem grada.”

Snažna povezanost kavane s kazalištem istaknuta je u svakom kutku Kavkaza, od originalnog rukopisa Vatroslava Lisinskog apliciranog na stropu iznad ulaza do brojnih plakata za predstave iz povijesti HNK, povijesnih fotografija i originalnih nacrta HNK kojima su ukrašeni zidovi. Za osmišljavanje vizualnog identiteta i prikupljanje povijesne građe iz arhiva HNK i HAZU bio je zadužen stručni tim agencije Kuharić Matoš, koji je dizajnirao i novi logo kavane.

NOVI ŽIVOT KULTNE ZAGREBAČKE KAVANE: Uskoro se otvara Kavkaz u novom ruhu!
Foto: John Pavlish

Svečano ozvorenje zakazano je za utorak, 30. listopada, u 19.00 sati!