Zaprešićani oduševljeni mlijekom iz mljekomata

zapresic-mljekomatZahvaljujući obitelji Stjepana Vrhovca, iz Pluske u općini Luka, građani Zaprešića u središtu svoga grada svakodenvno mogu nabaviti svježe domaće mlijeko. Obitelj Vrhovec je, naime, još početkom svibnja postavila u Zaprešiću mljekomat.
Bio je to važan događaj za Zaprešić: mljekomat je simbolično otvorio župan Stjepan Kožić, otvorenju su nazočili i zamjenik župana Damir Tomljenović te gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.
Mljekomat u Zaprešiću dobro je prihvaćen, u špicama za domaće mlijeko (šest kuna litra) čeka se u redu, a mljekoljupci ga piju i na čaše.
U postavljanje mljekomata obitelj Vrhovec je uložila oko 130.000 kuna, a kroz program potpora u poljoprivredi, ruralnom razvoju i šumarstvu od Zagrebačke županije je dobila 55% povrata uloženih sredstava.Krave obitelji Vrhovec na slobodnoj su ispaši, trenutno imaju sedamdesetak muznih, a svaka od njih dnevno daje između 22 i 24 litre mlijeka vrhunske kvalitete s oko 4,3% masti i 3,7% bjelančevina.
“Naše se krave napasaju travama i samoniklim, ljekovitim biljem”, s ponosom kaže Stjepan Vrhovec, čija obitelj ukupno obrađuje 120 hektara zemlje, a najviše mlijeka prodaje mljekari iz Desinića.
Inače, litra mlijeka kupljena na mljekomatu u Zaprešiću stoji šest kuna.