Zaklada Ana Rukavina u petak će održati Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina
Foto: Press

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine, i to u petak 22. studenog od 10 do 18 sati u prostorijama Zaklade (Ulica kneza Mislava 10/I), održati Dan otvorenih srca.

Svi građani koji žele donati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu trinaeste obljetnice Aninog preranog odlaska i rada Zaklade Ana Rukavina.

U sklopu Dana otvorenih srca održat će se upis u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, kojem se mogu pridružiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina.

Mladi kantautor Matija Cvek će oko 14 sati održati kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju Dana otvorenih srca kojim se prisjećamo Ane i njene snažne poruke “Želim život” na kojoj je nastala Zaklada Ana Rukavina.

“Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi”, poručuju iz Zaklade Ana Rukavina.

Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.

Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 62.921 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 60.724 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 114 oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva.