ZAGREPČANKA 512: Počele prijave za jedinstvenu utrku koja se trči na “stazi” od 490 stepenica

ZAGREPČANKA 512: Počele prijave za jedinstvenu utrku koja se trči na "stazi" od 490 stepenica
Foto: Press / Aktivan Život

U subotu, 7. prosinca, s početkom u 10 sati u poslovnoj zgradi Zagrepčanka (Savska cesta 41, Zagreb), starta Zagrepčanka 512 – jedinstvena utrka koja se sastoji od 490 stepenica, a koju organizira Društvo športske rekreacije Aktivan život.

Natjecatelji, kojih je trenutno prijavljeno više od 500, startaju u prizemlju poslovne zgrade Zagrepčanka i natječu se sa samim sobom ali i drugim trkačima u svladavanju 490 stepenica (25 katova) visokog cilja.

ZAGREPČANKA 512: Počele prijave za jedinstvenu utrku koja se trči na "stazi" od 490 stepenica
Foto: Press / Aktivan Život

Ove godine trkačice i trkači mogu se odlučiti za jednu od tri različite utrke:
• SOLO u kojoj natjecatelj jednom trči do posljednjeg kata,
• MEGA u kojoj natjecatelj trči dva puta (s kratkom pauzom između dva trčanja) i
• DUO timska utrka koju čine žena i muškarac, a svaki član tima trči jednom. Rezultati oba člana tima se zbrajaju i čine konačni rezultat koji se uvrštava u poredak.

Izazov stepenica visokih 17 cm, mogu prihvatiti baš svi – od profesionalnih sportaša, rekreativnih trkača do potpunih početnika, ali baš nitko s utrke ne odlazi ravnodušan te joj se iz godine u godinu iznova vraća. Prijave su otvorene na web stranici www.zagrepcanka512.trcanje.hr do 4. prosinca ili do popunjavanja maksimalnog broja sudionika.

ZAGREPČANKA 512: Počele prijave za jedinstvenu utrku koja se trči na "stazi" od 490 stepenica
Foto: Press / Aktivan Život

Rekord u SOLO kategoriji (iz 2015. godine) drži Slovenac Matjaž Mikloša u vremenu 2 minute 34 sekunde i 50 stotinki. U ženskoj konkurenciji rekord ima Karmen Ana Čufer iz Slovenije 3:10.19 dok su od hrvatskih predstavnika najbrži Tea Faber s rezultatom 03:26.88 i Kristijan Rubinić s 2:48.06.

Utrka Zagrepčanka 512 organizirana je po uzoru na najpoznatiju utrku stepenicama – Empire State Buildingu Run-Up u New Yorku te je dio svjetskog udruženja Towerrunning World Association (www.towerrunning.com), što znači da se rezultati boduju u svjetskom kupu u trčanju stepenicama.

Aktualnosti sa Zagrepčanke 512 možete pratiti na Facebook event stranici.

Više o trčanju stepenicama:
Najveća razlika između trčanja po ravnom i stepenicama upravo je u tehnici trčanja koja zahtijeva aktiviranje druge skupine mišića. Trčanje po stepenicama traži jači rad ruku, a važna je informacija i da što ste lakši trčite brže. Izrazito je važan i pravilan ritam trčanja, a korak mora biti konstantan i jednak za svaku stepenicu. Kako se radi o kratkim utrkama, u trajanju od svega nekoliko minuta, potreba za energijom je velika pa srce i pluća rade pod maksimalnim naporom. Ovakvo trčanje iznimno je zahtjevno te se čak i oni najbolji, koji žele dobar rezultat na utrci, pripremaju mjesecima unaprijed.

O organizatoru:
Društvo športske rekreacije Aktivan život udruga je osnovana 2007. godine s ciljem promocije i popularizacije rekreativnog bavljenja sportom. Udruga provodi niz programa i projekata u području sportske rekreacije, a najpoznatiji su Trčaona – program rekreativnog trčanja za odrasle, atletska utrka “Zagrebački noćni cener” – najpopularnija gradska utrka, Kros utrka “Volim trčanje” – obiteljska utrka na savskom nasipu, “Zagrepčanka 512” – utrka stepenicama te “Vikendom na Medvednicu” – planinarski projekt besplatnih vođenih izleta na Medvednicu.

Zagrepčanku 512 u 2019. podržavaju:
Generalni sponzor Oglasnik te Farmacia. Medijski pokrovitelji eventa Men’s Health, Jutarnji list, ZG express i trčanje.hr.

Komentari