ZAGREBAČKI SUVENIRI: Purger i Purgerica postaju sve popularniji zaštitni znak

Suveniri - Purger i Purgerica
Foto: Facebook.com/URIHO

Zagreb ima novi suvenir, simpatičan, praktičan i utemeljen zagrebačkoj tradiciji! Osmislili su ga dizajneri Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO) i, kako piše Večernji list, već prilično poznat među strancima.

Osmislili “Purgera” i “Purgericu”, likove stanovnika Zagreba, čiji su preci, kako kažu, nekoliko generacija unatrag rođeni u našem gradu, posebno vodeći računa o stilskoj prepoznatljivosti nošnje i ostalih tradicionalnih detalja ovog dijela Hrvatske kroz niz proizvoda.

Purger i Purgerica - suveniri
Foto: Katalog URIHO

Pa tako “Purger” nosi šestinsku nošnju, s karakterističnim crnim šeširom s malim obodom i trobojnicom, dok je “Purgerica” u prigorskoj nošnji s rupcem na glavi te pregačom.

Motive “Purgera” i “Purgerice” zaštitili su kod Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo, a otisnuli su ih na majice, pregače, magnete, keramičke predmete, kišobrane…

Sve predmete prodaju u svom galerijsko-prodajnom prostoru u Gajevoj ulici 4. Najjeftiniji predmeti iz linije su bilježnice i magneti, a koštaju 20 kuna.

Purger i Purgerica - suveniri
Foto: Katalog URIHO

Turisti rado kupuju majice s likovima “Purgera” i “Purgerice” koje stoje 99 kuna, a po istoj cijeni se prodaju i kišobrana.

Naravno, sve proizvode koji se nude izrađuju osobe s invaliditetom zaposlene u URIHO-u.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=E67iDxSvvas&w=700&h=394]