ZAGREBAČKI HNK: Baletna bajka Orašar kao blagdanski dar građanima

Foto: HNK

Baletnu bajku Orašar Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova moći će dan prije Badnjaka, 23. prosinca u 18 sati, pogledati svi zainteresirani građani i turisti koji se zateknu i dođu ispred Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, zagrebački HNK će kao blagdanski dar građanima i publici osigurat izravni prijenos ovoga najizvođenijeg baleta na svijetu na velikom platnu, direktno s pozornice u adventskom ozračju ispred kazališta.

Namjera je omogućiti svima koji možda nisu uspjeli doći do karata za jednu od devetnaest ovosezonskih izvedbi, da ipak dožive atmosferu ove baletne bajke koja i dalje, čak 130 godina nakon praizvedbe nastavlja oduševljavati publiku.

Predstavu Orašar gledaju djeca i odrasli s istim zanimanjem te je ona neizostavan dio adventske čarolije u svim dijelovima svijeta.

Jedno od najljepših djela klasične baletne umjetnosti vodi publiku u svijet, prinčeva i vila, prateći pustolovine djevojčice Klare koja od svojeg ujaka na Badnjak dobiva neobičan dar, drobilicu za orahe u obliku drvenoga lutka.