Zagrebačka županija potpisuje ugovor o suradnji s Bratislavskom regijom

Zagrebačka županija potpisuje ugovor o suradnji s Bratislavskom regijom
Foto: Zagrebačka županija

Želeći unaprijediti suradnju, uspostavljenu još 2003., formaliziranu Protokolom o suradnji iz 2009., Zagrebačka županija i Bratislavska regija potpisat će i Ugovor o suradnji, kako bi u programskom razdoblju 2020.-2027. zajednički mogli ‘crpiti’ novac iz europskih fondova.

Jedan je to od zaključaka definiranih tijekom dvodnevna posjeta bratislavskog izaslanstva Zagrebačkoj županiji, za kojega se najviše razgovaralo o izazovima u prometu.

Na sastanku sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim suradnicima, gosti iz Slovačke, predvođeni zamjenicom predsjednika Bratislavske regije Alžbetom Ožvaldovom, prezentirali su sustav integriranoga javnog prijevoza putnika, koji je u ovoj slovačkoj regiji, korištenjem europskih sredstava, saživio 2015., no i dalje se razvija.

“Rado ćemo vam prenijeti sve informacije i aplikacije koje smo dosad razvili”, rekla je Ožvaldova. Okosnica ovog sustava, s integriranim voznim redom, je željeznica na koju se nadovezuju autobusi.

Bratislavska regija, koja obuhvaća i glavni slovački grad – Bratislavu, najmanja je od osam slovačkih administrativnih regija, ali ekonomski najrazvijenija. Dapače, pohvalili su se gosti, jedna je od šest najrazvijenijih regija u EU, s kemijskom, auto-moto, informatičkom i biotehnološkom industrijom. S obzirom da graniči sa susjednom Austrijom i Mađarskom, promet je jedno od najvažnijih pitanja u regiji.

S izazovima u prometu susreće se i Zagrebačka županija. S dosadašnjim aktivnostima na uspostavi integriranoga prijevoza putnika na području grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, slovačko je izaslanstvo upoznao Damir Kapuđija, direktor tvrtke Integrirani promet zagrebačkog područja. Župan Kožić rekao je tom prigodom da realizacija ovoga projekta ide teško i sporo, ali da se ipak pokreće.

“Ova posjeta za nas je bila iznimno korisna, a vjerujem da će i gosti iz Slovačke koristiti naše informacije. Dogovorili smo formiranja stručnih timova koji će razraditi moguća područja suradnje, ne samo u prometu, nego i u turizmu, zdravstvu, školstvu… Ugovorom o suradnji, kojega smo dogovorili potpisati, namjeravamo definirati i konkretne projekte, kako bi za njihovu realizaciju mogli povući što više europskoga novca”, rekao je župan.

Tijekom boravka u županiji gosti iz Slovačke posjetili su Jastrebarsko, gdje je glavna tema razgovora bio cikloturizam, obišli su tvrtku “Rimac automobli” i posjetili Srednju strukovnu školu Samobor.

Komentari