Zagrebačka filharmonija i sopranistica Marija Vidović oduševili publiku u Jeruzalemu

Foto: Croatia Records

U Herny Crown dvorani kazališta u Jeruzalemu, Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem mladog poljskog dirigenta Dawida Runtza i sopranistica Marija Vidović po prvi put su imali priliku nastupiti pred izraelskom publikom.

Prekrasna i dupkom ispunjena dvorana okupila je publiku kojoj su naši glazbenici predstavili skladbe hrvatskih skladatelja.

Foto: Croatia Records

Program je bio podijeljen u dva dijela. U prvom, nakon izraelske i hrvatske himne te uvodnih pozdrava donedavnog izraelskog veleposlanika u Hrvatskoj, Ilana Mora te Davora Šterna koji mu je u ime hrvatske delegacije poklonio medaljon kojim se obilježava 150 godina Zagrebačke filharmonije, sopranistica Marija Vidović otpjevala je tradicionalnu hrvatsku pjesmu “Ljubav se ne trži”.

Potom je izvedena “Hora” iz simfonijske poeme “Emek op. 45” Marca Lavrya, nakon koje je Marija Vidović oduševila izvedbama skladbi “Preobraženje” i “Ljubavna pjesma” skladateljice Dore Pejačević te arijom “Jelena” iz opere Nikola Šubić Zrinski, skladatelja Ivana pl. Zajca. Ovacije za izvedbu dobili su i članovi Zagrebačke filharmonije za izvedbu skladbe “Samba da camera”, skladatelja Ive Josipovića čime su još jednom pokazali zašto je upravo ova skladba, nastala 1985. godine toliko omiljena među ansamblima i publikom.

U drugom dijelu program izvedena je “Simfonija u d-molu” Cesara Francka, skladatelja židovskog porijekla koju je odabrao dirigent Dawid Runtz.

“Jako sam zadovoljan koncertom. Osjetila se posebna atmosfera i među članovima orkestra, a naravno veselila nas je i puna dvorana. Zaista smo uživali, a da je i publika bila zadovoljna pokazali su nam ovacijama i pljeskom. Ovdje smo prvi put i mislim da svaki čovjek barem jednom mora posjetiti ovu zemlju”, rekao je Dawid Runtz na kraju koncerta.

U pauzi između dva dijela koncerta, publika je prilazila sopranistici Mariji Vidović čestitajući joj na sjajnim izvedbama.

“Mnogi su mi rekli da su, iako nisu razumjeli riječi, osjetili emociju koju sam im htjela prenijeti. To mi je najvažnije. Započeti koncert i našom tradicionalnom pjesmom, pogotovo, međimurskog kraja je nešto što mi je ispunilo srce odmah na početku. Publika je zaista bila sjajna i vjerujem kako će nam svima ovaj nastup ostati nezaboravan”, rekla je Marija Vidović.

Album “Hrvatski skladatelji – Josipović, Bjelinski, Pejačević” nedavno objavljen u izdanju Croatia Records , te Marijini studijski albumi “Christmas Classics”, “Intima” te “Power of Opera” podijeljeni su publici koji su itekako bili zahvalni na velikodušnoj gesti.

Osamdeset minuta programa dalo je samo mali uvid u bogatstvo hrvatske ozbiljne glazbe, ali dovoljno za dugotrajni pljesak i ovacije.

Zagrebačka filharmonija, dirigent Dawid Runtz i sopranistica Marija Vidović ispunili su plan na koji se čekalo pune tri godine i definitivno zaslužili poziv za ponovni susret s izraelskom publikom.

“Zahvalni smo na činjenici da smo uspjeli realizirati jednu davnu ideju. Predstaviti hrvatske skladatelje u Izraelu gdje cijene i poznaju našu kulturu je zaista od posebnog značaja. Na skladbu Ive Josipovića publika je odlično reagirala i na britanskoj turneji, a publici je svakako zanimljivo što je on i bivši predsjednik države. Završiti godinu koncertom u Jerusalemu važno je i za Zagrebačku filharmoniju i Hrvatsku, a mi se veselimo njihovom pozivu da ponovo dođemo 2024. godine”, rekao je za kraj ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.