Zagreb uvodi kazne za nepropisno parkiranje bicikla i romobila, ali i “pauk-službu” za njih

Zagreb uvodi kazne za nepropisno parkirane bicikle i romobile, ali i "pauk-službu" za ta vozila
Foto: Pixabay

Grad Zagreb uskoro bi trebao dobiti novu Odluku o komunalnom redu kojom bi, uz ostalo, po prvi put bilo regulirano pitanje parkiranja bicikala, romobila i sličnih prijevoznih sredstava.

Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu je u javnoj raspravi koja traje do 8. prosinca.

U tom dokumentu stoji definicija: “Sredstva za osobni prijevoz su bicikli, romobili, električni romobili i druga sredstva za osobni prijevoz koja se pokreću snagom vozača ili uz pomoć elektromotora.”

Dalje stoji odredba da bi se “sredstva za osobni prijevoz” na površinama javne namjene mogu “ostavljati samo na posebno označenim mjestima”.

Za fizičke osobe koje prekrše tu odredbu, tj. ostave bicikl ili romobil na mjestu koje nije obilježeno kao parkiralište “sredstva za osobni prijevoz”,  predviđena je novčana kazna u rasponu od 700 do 1000 kuna.

Osim kažnjavanja prekršitelja, novom odlukom o komunalnom redu trebalo bi biti određeno i uklanjanje nepropisno ostavljenih “sredstava za osobni prijevoz”.

Bicikala, romobil i slično prijevozno sredstvo prijevoz ostavljena na površinama javne namjene izvan posebno označenih mjesta uklonit će se i odložiti u “određeni prostor”, stoji u dokumentu koji je na javnoj raspravi.

Ako vlasnik ne preuzme svoje “sredstvo za osobni prijevoz” u roku od 30 od dana uklanjanja, ono će se se smatra napuštenim.