Zagreb u utrci za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Grad Zagreb natjecat će se, zajedno s osam hrvatskih gradova, za Europsku prijestolnicu kulture 2020., a zamjenica gradonačelnika zadužena za kulturu Vesna Kusin naglasila je kako je bit zagrebačke kandidature potaknuti javnu motivaciju i probuditi Grad iz društvene letargije.

vesna_kusin

“Cilj nam je ovom kandidaturom potaknuti javnu motivaciju kojom će najmlađa metropola u EU, nakon trauma izazvanih ratom, susreta s globalizacijom i dezindustrijalizacijom, promijeniti sadašnju društvenu letargiju i u razdoblju od pet godina, razbuditi vlastiti tradicionalni urbani entuzijazam i to buđenjem svih potencijala, kako u političkoj i kulturnoj eliti, tako i u najširem građanstvu”, rekla je Kusin na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi na predstavljanju kandidature Zagreba za EU prijestolnicu kulture 2020.

Napomenula je kako je Zagreb povijesno uvijek bio grad na rubu pa je i koncept Zagreba kao EU prijestolnice kulture vezan uz to, uz Zagreb kao središte na rubu. Zagreb je spoj Mediterana i Srednje Europe, mjesto susreta rimskog limesa i otomanskog carstva, Austrougarske monarhije, a danas je granični pojas EU, rekla je Kusin te dodala kako u projekt stoga žele uključiti i zagrebačku bližu i dalju okolicu, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, Karlovac, Sisak i Bjelovar, ali i gradove susjednih zemalja.

Kusin ističe da je od 1985. do danas titulu EU prijestolnice kulture nosilo 58 europskih gradova, a, prema odluci Europskog parlamenta, naslov za 2020. trebao bi dobiti po jedan grad iz Irske i Hrvatske. Uz Zagreb se, kaže, natječu još i Pula, Rijeka, Zadar, Split, Dubrovnik, Osijek, Đakovo i Varaždin.

“Nismo suparnici i ostvarimo li zacrtane ciljeve, profitirat će cijela regija”, dodala je Kusin.

Podršku projektu dala je i zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja obnaša gradonačelničku dužnost.