ZAGREB U BROJKAMA: U ZgForumu otvorena izložba gradske statistike

ZAGREB U BROJKAMA: U ZgForumu otvorena izložba gradske statistike
Foto: Screenshot

U ZgForumu, Gajeva 27, otvorena je izložba gradske statistike pod nazivom “Zagreb – jeste li znali? / Zagreb – Did You Know?”. Izložba će biti otvorena tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020., u radnom vremenu od 10 do 18 sati.

Izložbu je organizirao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u čijem Sektoru za strategijske informacije i istraživanja djeluje Odjel za statistiku.

Povod za organizaciju izložbe je obilježavanje 90 godina djelovanja gradske statistike grada Zagreba. Godine 1929. gradonačelnik Stjepan Srkulj donio je odluku o osnivanju gradskog statističkog ureda, kao institucije koja će prikupljati i obrađivati sveobuhvatne podatke o životu grada u cilju davanja točnih i pravodobnih informacija gradskoj upravi i drugim korisnicima.

ZAGREB U BROJKAMA: U ZgForumu otvorena izložba gradske statistike
Foto: Screenshot

Izložba je organizirana u dvije tematske cjeline – dio o povijesti i sadašnjosti gradske statističke službe te dio u kojem su, na zanimljiv način, predstavljeni aktualni statistički podaci i pokazatelji.

Povijest gradske statistike obrađena je kroz odluku o osnivanju statističkog ureda, karte Zagreba iz 1920-ih i 1930-ih, pregled značajnijih povijesnih događaja te uvid u sadašnjost i budućnost gradske statistike. Izloženi su i arhivski primjerci statističkih publikacija, od 1960-ih do danas.

Aktualni statistički podaci i trendovi predstavljeni su kroz info-grafike i obuhvaćaju zanimljivosti koje se događaju u prosječnom danu u Zagrebu, podatke o ženama u Zagrebu, gospodarske i demografske pokazatelje, geografiju grada, uvjete stanovanja te kulturne događaje. Obzirom na predbožićno vrijeme otvorenja izložbe, prikazane su i zanimljivosti s prethodnih zagrebačkih adventa.

Uz izložbu, predstavljena su i nova izdanja statističkih publikacija Grada Zagreba – Statističkog ljetopisa i publikacije Zagreb u brojkama.

Izložba je namijenjena široj javnosti, kao i struci. U želji da je posjete i gosti našeg grada, cjelokupan materijal je dvojezičan – na hrvatskom i engleskom jeziku.