Zagreb slavi svoj dan

Glavni grad Hrvatske, Zagreb, ovoga petka, na 31. svibnja, slavi svoj dan. Na ovaj datum Dan Grada slavi se od 2000. godine, kada se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice Zagreba.

zg

Iako je na užem zagrebačkom području bilo i prije ljudskih naseobina, pismeni dokazi o postanku Zagreba povijesno su vezani za osnivanje biskupije na Kaptolu 1094. godine. Drugi važni događaj u gradskoj povijesti zbio se 1242., kada je kralj Bela IV. izdao Zlatnu bulu kojom su građanskom Gradecu priznate znatne povlastice, a naselje postaje slobodnim kraljevskim gradom.

Godine 1850. dotadašnja naselja Gradec i Kaptol ujedinjeni su zajedno s okolnim, njima podvrgnutim naseljima u jedinstveno naselje, čime su stvoreni uvjeti za razvoj modernoga srednjoeuropskog grada. Grad započinje svoje širenje na lijevo obali rijeke Save 1960-ih godina počinje razvoj Zagreba i na desnoj obali rijeke Save.

Donošenjem Ustavne odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske 1991. godine, Zagreb postaje glavnim gradom neovisne Hrvatske, a time započinje suvremeno razdoblje gradske povijesti.

Od 1993. do 2000. Dan grada slavio se 16. studenog.

Dan Grada Zagreba sugrađanima je čestitao i gradonačelnik Milan Bandić:

„Slaveći s ponosom ovaj dan, sa zahvalnošću se prisjećamo svih naših sugrađana koji su kroz stoljeća zagrebačke povijesti stvarali i gradili naš grad, dajući mu identitet, šarm i ono nešto posebno, neuhvatljivo a ipak naše i tako blisko – duh koji grad čini onakvim kakav jest – grad ljepote, kulture, tolerancije i ljudske topline, grad u kojem je ugodno živjeti i kojem se, ma gdje bili, uvijek vraćamo.

S posebnim pijetetom sjećamo se naših branitelja koji su za ovu zemlju i njen glavni grad, boreći se diljem domovine, dali sebe i svoje živote i ostavili nam obvezu da ih nikada ne iznevjerimo, da budemo hrabri i svoji, bez obzira na teškoće kroz koje prolazimo.

Današnje teškoće, gospodarska kriza s kojom se suočavamo, nesigurnost i neizvjesnost, od nas traže baš to – hrabrost, povjerenje u sebe i vlastite mogućnosti, ali i zajedništvo i solidarnost s onima kojima je najteže, koji trebaju našu pomoć, koji trebaju predah da bi mogli nastaviti dalje.

Znam da imamo snage i potencijala da nađemo odgovore koje od nas zahtjeva sadašnji trenutak, da radom, znanjem i zajedničkim djelovanjem, u demokratskom i tolerantnom ozračju, ostvarimo i one najzahtjevnije ciljeve.

Zagreb je u tome bio i ostao predvodnik, a kao što smo ponosni na ono što smo zajedno ostvarili proteklih godina, čineći ga istinskom europskom metropolom, tako ćemo znati naš grad, sada već i formalnu prijestolnicu nove članice Europske unije, učiniti još bogatijim i ugodnijim mjestom za život, nas i naše mladosti.

 S tim uvjerenjem pozivam vas drage Zagrepčanke i Zagrepčani, da ponosno proslavimo Dan grada Zagreba, da istaknemo barjake u čast grada koji neizmjerno volimo, koji zajedno gradimo i koji je dio nas i našega osobnog identiteta“, stoji u gradonačelnikovoj čestitki.