Zagreb nominiran za izbor najbolje europske destinacije 2015.

Portal European Best Destinations nominirao je Zagreb i za izbor najbolje europske destinacije 2015. u konkurenciji dvadeset kandidata. Glasovanje za taj prestižni naslov, koji se smatra sinonimom europske izvrsnosti, bit će otvoreno od 20. siječnja do 10. veljače na internetskoj stranici www.europeanbestdestinations.org.

zagreb-iz-zraka

Objavljujući ovu informaciju, Turistička zajednica Grada Zagreba podsjeća: Zagreb je lani osvojio titulu druge najbolje europske destinacije, koju su mu dodijelili glasači uz mnogo pohvala gradu.

U tim pohvalama, kasnije sistematiziranim u nekoliko kategorija, isticali su se dobrodošlica i prijateljsko okruženje, ljepota trgova i crkava, atmosfera, kao i povoljne cijene, a među onima koji su glasali za Zagreb neki su susret s ovim gradom istaknuli kao – ljubav na prvi pogled.

Vrijednost toga priznanja tim je veća što su Zagreb za drugu najbolju europsku destinaciju izabrali turisti. Natjecanje provodi europska neprofitna organizacija European Best Destinations, sa sjedištem u Bruxellesu, kojoj je cilj da u partnerstvu s turističkim uredima promiče kulturu i turizam u Europi. Osim što se ovim natjecanjem potiče izvrsnost, gradovi dobitnici priznanja stječu dodatni ugled te privlače znatno više gostiju.

Prema studiji koju je za najbolju europsku destinaciju 2014. – grad Porto, provela nezavisna agencija “Cision”, marketinška vrijednost nagrade koja je prošlogodišnjem pobjedniku osigurala medijsku pokrivenost na europskoj razini procijenjena je na deset milijuna eura.

Naime, dobitnici te nagrade u svojim kampanjama i promidžbenim materijalima mogu koristiti logo najbolje europske destinacije, a također logotip ustupiti svojim javnim i privatnim partnerima. Uz to pobjednik dobiva profesionalno izrađen fotovodič i turistički vodič, čime se osigurava maksimalna vidljivost destinaciji ne samo u Europi nego i u čitavom svijetu. No, u tom natjecanju izvrsnosti ne dobiva samo destinacija koja je osvojila najveći broj glasova, nego i kandidati koji po izboru glasača uđu na ljestvicu Top 10, a ona je objavljena tijekom čitave tekuće godine na portalu European Best Destinations i njegovim glavnim društvenim mrežama.

Osim pobjednika, i te se destinacije mogu služiti logom najboljeg europskog odredišta, što pomaže jačanju i njihove prepoznatljivosti.