ZAGREB JE SPREMAN ZA KORONAVIRUS: Zaraženi pacijent u sobu bi ušao preko balkona! [VIDEO]

Klinika "Dr. Fran Mihaljević"
Foto: Klinika “Dr. Fran Mihaljević”

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika spremna je soba za prihvat osoba zaraženih koronavirusom.

Zasad je prazna, osoblje se da će tako i ostati, ali se intenzivno pripremaju za slučaj da se zaraza pojavi u Hrvatskoj. Ekipa Jutarnjeg lista zatekla je tri sestre kako vježbaju odijevanje u punu zaštitnu opremu za ulazak u sobu sa zaraženim pacijentom.

Na prvi pogled, u sobi nema ništa što bi dalo naslutiti da se radi o nekoj posebno pripremljenoj prostoriji. No, plahte i pidžama su za jednokratnu uporabu, a na zidu je i audio te video nadzor koji 24 sata prati stanje pacijenta.

“Pacijent dolazi dizalom na balkon te onda u ovu sobu. Nakon toga liječnici i sestre više ne ulaze s odjela, nego s balkonske strane, i to u punoj zaštitnoj opremi”, objašnjava magistrica sestrinstva Marica Trogrlić.

Osoblje koje bi dolazilo u dodir s pacijentima mora biti na odgovarajući način zaštićeno.

“Na sebi imamo mantil od viral-barijera, posebne FFP3 maske, jednokratne zaštitne naočale, duple rukavice te pokrivala za glavu i stopala. Ne smijemo imati šminku, nikakav nakit, mobitele ili satove. Ne smije se vidjeti ni kosa ispod pokrivača za glavu, a lice mora biti čisto, obrijano”, rekla je Trogrlić.

Na ulazu u sobu nalazi se podsjetnik kako se u nju ulazi s podmirenim fiziološkim potrebama, svom potrebnom opremom te bez ikakvih vrijednih predmeta. Sve što uđe ne smije izaći, pripreme za ulazak traju deset do 15 minuta, a još dulje traje procedura za izlazak.

Naime, prilikom izlaska, sva oprema se baca u infektivni otpad, detaljno se pere lice, a u slučaju nekih težih oblika zaraze, kao što je ebola, medicinsko osoblje mora se i istuširati, piše Jutarnjeg lista.

Pogledajte video:

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je “Mjere smanjenja širenja bolesti na i po povratku iz zahvaćenog područja”:

  • putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama te prati ruke;
  • ako putnik u međunarodnom prometu oboli, savjetuje se da ne putuje tijekom bolesti iz više razloga: napor uzrokovan putovanjem može pogoršati zdravstveno stanje; u nekim zemljama putniku neće biti dozvoljen ukrcaj u prijevozno sredstvo (avion, brod, vlak, autobus) ako se prepozna da je bolestan jer postoji mogućnost da prenese zarazu na druge putnike;
  • ako putnik oboli tijekom putovanja u prijevoznom sredstvu u međunarodnom prometu, treba o simptomima bolesti obavijestiti osoblje, kako bi osoblje osiguralo mir i udobnost oboljelome, a po potrebi i zaštitna sredstva (kiruršku masku), priručnu terapiju (antipiretik, analgetik), te oboljelome osiguralo da ga na odredištu dočeka zdravstvena služba;
  • ako putnik unutar 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja (u ovom trenutku se samo grad Wuhan smatra zahvaćenim područjem) razvije povišenu tjelesnu temperaturu i/ili kašalj i poteškoće s disanjem treba se javiti liječniku i dati do znanja da je unazad 14 dana boravio u Wuhanu (ili drugom zahvaćenom području, ako se u međuvremenu utvrdi).
Komentari