ZAGREB IMA NOVU ATRAKCIJU: Osvijetljen Hendrixov most, obasjavaju ga čak 822 svjetiljke [VIDEO]

Hendrixov most
Foto: Zagreb.hr

Uz zvuke glazbe slavnog rock-glazbenika Jimija Hendrixa, večeras je uključena nova dekorativna rasvjeta na Zelenom željezničkom mostu Sava, poznatom i kao Hendrixov most.

Paljenju rasvjete prisustvovao je i gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prigodom istaknuo da je most obnovu doživio u godini kada se obilježava 50. godišnjica Hendrixovog prvog albuma, čime se Zagreb pridružuje ovoj značajnoj obljetnici koja se koncertima posvećenim njemu u čast održava diljem svijeta.

“Natpis Hendrix nalazio se na središnjem dijelu Zelenog mosta, a uređenjem mosta i brisanjem grafita, most je izgubio dušu. Zato ćemo raspisati natječaj za grafitere i umjetnike te izabrati najbolje rješenje za natpis Hendrix te taj natpis čuvati za generacije koje dolaze”, rekao je zagrebački gradonačelnik zahvalivši autoru Projekta Deanu Skiri te djelatnicima HŽ infrastrukture i Hrvatskih voda.

“Zadnja tri mjeseca radili smo na uređenju mosta koje je stajalo oko 5,5, milijuna kuna s PDV-om. Za dvije godine će svi zagrebački mostovi biti iluminirani, i to će biti još jedan prekrasan znak po kojem će ljudi prepoznavati Zagreb”, naglasio je gradonačelnik Bandić.

Most je izgrađen 1939. godine i zaštićeni je spomenik kulturne i tehničke baštine.

Projektom dekorativne rasvjete, koji je izrađen u skladu s uvjetima HŽ infrastrukture d.o.o. i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode, naglašavaju se konture donjeg dijela mosta cijelom dužinom glavne grede te gornjeg ustroja mosta “neutralno bijelom” svjetlošću, dok se dinamička rasvjeta u boji aktivira prolaskom vlaka (s prvim vagonom iza lokomotive).

U most su ugrađene ukupno 822 svjetiljke ukupne snage 18 kW.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=47ZBSV6ggsY?rel=0&showinfo=0&w=700&h=394]