ZAGREB DOBIVA JOŠ JEDAN ULAZ U GRAD: Sljedeće godine kreće gradnja vijadukta iznad ranžirnog kolodvora

Vijadukt iznad ranžirnog kolodvora
Foto: Zagreb.hr

Dugo najavljivana gradnja vijadukta iznad Ranžirnog kolodvora trebala bi početi sljedeće godine, doznaje Večernji list. Realizacijom tog projekta Zagreb će dobiti još jedan ulaz u grad, spojen na zaobilaznicu i mrežu autocesta

Novim ulazom u grad rasteretit će se čvor Buzin i velikogorička cesta. U Hrvatskim autocestama (HAC) očekuju da će se gradnjom vijadukta 50 posto prometa s Buzina preusmjeriti na Jakuševac. A prosječni godišnji dnevni promet između ta dva čvora je čak 57.912 vozila.

Gradonačelnik Milan Bandić Bandić i tadašnji član Uprave HAC-a Josip Draženović potpisali su još 2016. Sporazum o suradnji na izgradnji prijelaza preko Ranžirnog kolodvora i rekonstrukcije Sarajevske ulice, koja bi uključila izgradnju tramvajske pruge.

Tom prilikom rečeno je da se radi o projektu vrijednom 510 milijuna kuna te da će se aplicirati za sufinanciranje sredstvima iz EU fondova.

Sada je, kako piše Večernji list, u tijeku natječaj za novelaciju studije isplativosti za taj projekt, koja je izrađena 2014. i ažurirana 2015. godine. Studiju je potrebno novelirati, objašnjavaju u Hrvatskim autocestama, zbog aplikacije za financiranje tog projekta iz EU fondova, a jedna je od opcija i kredit od europskih razvojnih banaka.

Trenutačno se provjerava ima li mogućnosti da se taj projekt ubaci u strukturne fondove za razdoblje od 2014. do 2020. godine, iz kojih se sredstva mogu koristiti do kraja 2023.

Vijadukt iznad Ranžirnog kolodvora sastojat će se od dvije paralelne mostne konstrukcije s po dva traka i jednim zaustavnim trakom za svaki smjer. Te konstrukcije bit će dužine 714 i 701,9 metara bez upornjaka.

Spoj na Sarajevsku cestu, pak, sastojat će se od brze gradske prometnice sa 2×3 kolnička traka širine po 3,25 metara i središnjeg pojasa predviđenog za tramvaj. Izgradit će se i obostrane pješačko-biciklističke staze širine od tri do četiri metra. Predviđena je i gradnja tramvajskog okretišta.

Kad se projekt realizira, produžit će se tramvajska linija broj 8. Osmica će se, dakle, umjesto u Zapruđu okretati u Brdarićevoj.

U Hrvatskim autocestama kažu da vijadukt može biti izgrađen za dvije i pol do tri godine.