ZAGREB DOBIVA HRVATSKI VOJNI MUZEJ: Traži se lokacija, zasad je u igri Velesajam!

Velesajam
Foto: ZGH

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima je jutros u Gradskoj upravi primio delegaciju Ministarstva obrane predvođenu Zoranom Piličićem, pomoćnikom ministra za ljudske resurse.

Na sastanku se govorilo o idejnome planu za izgradnju Hrvatskog vojnog muzeja u Zagrebu, u kome bi se povijest hrvatskih vojnika i njihova vojnog djelovanja kroz stoljeća, s osobitim naglaskom na Domovinski rat, prikazivala audiovizualno.

Zahvaljujući gradonačelniku i njegovim suradnicima na prijemu, pomoćnik ministra Piličić je naglasio da je ideja o vojnome muzeju začeta još 1993., ali da od tada nije bilo pomaka niti političke volje da se realizira. Istaknuo je da gotovo sve europske metropole imaju muzej ovoga tipa te da je prijeko potreban i Hrvatskoj i Zagrebu. Također je objasnio da su djelatnici Ministarstva godinama marljivo radili na skupljanju više od 500.000 muzejskih jedinica, što artefakata, što audiovizualnih isječaka, a koji bi ispunili izloge i sadržaj budućeg muzeja.

“Hrvatski vojni muzej je zamišljen kao mjesto gdje posjetitelji, a naročito mlađi naraštaji, mogu na atraktivan način učiti i razgledavati artefakte iz bogate vojne povijesti Hrvatske i hrvatskoga naroda. U ovoj inicijalnoj fazi, naišli smo na potporu Grada i na profesionalce koji su spremni pomoći u realizaciji ovog projekta”, rekao je pomoćnik ministra Piličić.

Predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban je objasnila da je ovaj inicijalni susret s delegacijom Ministarstva poslužio za razmjenu ideja, razmatranje mogućih lokacija budućeg Muzeja te definiranje rokova.

Foto: Zagreb.hr

“Nismo odredili lokaciju, prijedlog Ministarstva je da se muzej smjesti na Zagrebačkome velesajmu, što ćemo u narednim tjednima razmotriti i ustanoviti jesu li uvjeti na Velesajmu adekvatni potrebama budućeg Muzeja. Nakon toga ćemo, bude li potrebno, sugerirati i alternativne lokacije”, rekla je Stojić Deban.

Miodrag Demo, voditelj Odjela za branitelje je pozdravio ovu ideju i pohvalio inicijativu Ministarstva da se krene u realizaciju ovog projekta. Školarci i učenici, od osnovne škole pa nadalje, trenutno nemaju priliku više saznati o vojnoj povijesti, povijesti Domovinskog rata niti o putovima hrvatskih vojnika kroz stoljeća.

Izgradnjom Vojnog muzeja će se to promijeniti, rekao je i dodao kako su Grad, Gradski ured za branitelje i Zagrebački holding spremni surađivati u njegovu planiranju i realiziranju te je izrazio nadu kako će se vrata budućeg Muzeja otvoriti prije isteka mandata aktualne Vlade.