Zagreb Classic počinje koncertom “Filmska klasika” u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a

Zagreb Classic počinje koncertom Filmska klasika u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a
Foto: ZG express

Zagreb Classic, najpopularnije zagrebačko kulturno događanje tijekom ljeta, ove se godine održava od 22. lipnja do 2. srpnja. Koncerti koji su od 2016. godine najljepša dobrodošlica ljetu, priređuju se na povijesnom Trgu kralja Tomislava, u najužem središtu grada.

Na festivalu – koji Turistička zajednica grada Zagreba i ove godine organizira u suradnji s Gradom Zagrebom i partnerima – nastupaju neki od najboljih inozemnih i domaćih izvođača klasične glazbe

Prva je večer Zagreb Classica posvećena klasičnoj glazbi koja je korištena u filmovima te im je dala posebnu dimenziju i stvorila sjajnu sinergiju. Na festivalskoj će pozornici Zagreba Classica 24. lipnja nastupati Jazz orkestar HRT-a čiji glazbenici donose snagu i lakoću Basic Beata u programu The Swinging Count. Dan kasnije Balet HNK predstavit će se s tri povezana baleta iz aktualnog kazališnog repertoara. U srijedu 26. lipnja zagrebački će dom mjuzikla Zagrebačko kazalište Komedija program posvetiti dvama doajenima hrvatskog mjuzikla, prošle godine preminulima Sandi Langerholz-Miladinov i Branku Blaćeu – Blekiju. To je ujedno i posveta hrvatskom mjuziklu.

A onda se 27. i 29. lipnja virtualno selimo na Bečki glazbeno-filmski festival, koji se ove godine održava 33. put, te ćemo zahvaljujući videoprojekcijama uživati u vrhunskim izvedbama remek-djela operne i operetne produkcije vodećih austrijskih i svjetskih kuća. Gledatelji će tako vidjeti jednu od najpopularnijih opera Wolfganga Amadeusa Mozarta „Čarobnu frulu“ u produkciji Salzburškog festivala iz 2022. godine te dva dana kasnije jednako poznatu operetu „Šišmiš“ Johanna Straussa mlađeg u produkciji Bavarske državne opere iz 2023.

U petak 28. lipnja se održava Cine y tango sjajnih glazbenika sopranistice Caterine Iora i talijanskog virtuoza na bandoneonu (četverouglasta harmonika s većim brojem glasova od obične harmonike) Maria Stefana Pietrodarchija, a s njima nastupa Zagrebačka filharmonija.

U ponedjeljak 1. srpnja nastupa jedan od najsvestranijih i najkreativnijih glazbenika na domaćoj sceni – Urban i njegova Četvorka koju čine Luka Toman, Marko Bradaschia, Sandi Bratonja i Saša Markovski, a ponovo se susreću sa Simfonijskim orkestrom HRT-a na ovogodišnjem Zagreb Classicu te će na Trgu kralja Tomislava publici pružiti doživljaj za pamćenje.

Posljednji ovogodišnji koncert na Zagreb Classicu održat će Zagrebačka filharmonija i pijanist Hyung-ki Joo koji glazbu izvodi na inovativan način te je tako čini pristupačnijom za sve generacije.

Uz vrhunski glazbeni program, Zagrepčani i gosti vole Zagreb Classic i zbog ambijenta povijesnog Trga kralja Tomislava te jedinstvene atmosfere. Uostalom, „ulaznica“ za Zagreb Classic i ove godine su ljubav prema glazbi, casual odjeća i prostirka za sjedenje na travi te dobro raspoloženje, koje se, sigurno je, dijeljenjem povećava.