Za tri i pol godine opet žičarom na Sljeme!

Zagreb bi u sljedeće tri i pol godine ponovno trebao dobiti sljemensku žičaru, jednu od turističkih atrakcija, koja je 2007. bez puno buke zatvorena nakon 44 godine rada zbog kvara motora i neisplativosti popravka.

Bilo je to 30. lipnja 2007., kada je zbog kvara motora i neisplativosti popravka ta najduža jednoužna žičara u Europi službeno prestala s radom. Trebala bi je zamijeniti modernija, sigurnija i veća žičara koja će posjetiteljima opet omogućiti jedinstven doživljaj odlaska na Medvednicu gondolom.
Park prirode Medvednica dobit će gondolu, koja je infrastrukturni objekt važan sa stajališta zaštite prirode i razvoja turizma i gospodarstva u cjelini, a ujedno je i omiljeno mjesto zabave i rekreacije Zagrepčanki i Zagrepčana, najavila je u razgovoru za Hinu zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek.
“Grad Zagreb i Park prirode Medvednica smatraju žičaru prioritetnim projektom jer za njega građani koji vole boraviti na Sljemenu i koristiti ga za rekreaciju i sport imaju posebno izražen interes”, rekla je Švaljek.
Dodala je kako je zbog toga cilj Grada Zagreba da se projekt žičare realizira, ali je to i u interesu očuvanja prirode o čemu brine Javna ustanova Park prirode Medvednica.
“Budući da žičare nema, danas se na Sljeme dolazi uglavnom automobilima što nije održivo sa stajališta zaštite prirode na Medvednici”, smatra Švaljek.