Za neplaćenu globu uskrata dokumenata; 50 posto ‘popusta’ tri, umjesto jednog dana

policija2Od 1. siječnja 2013. u uporabu kreće registar neplaćenih kazni, a u njemu će se voditi evidencija o svim prekršiteljima koji nisu platili globu. Izravna posljedica bit će uskrata dokumenata. Primjerice, ako niste podmirili kaznu za prekoračenje brzine, a došli ste u policiju produljiti vozačku dozvolu, dobit ćete odbijenicu, piše Večernji list.

Službeniku na šalteru aplikacija će odmah pokazati da imate dug, koliki je iznos toga duga te zbog kojeg prekršaja. Posljedica je da nema vozačke. Ako vam je vozačka hitna i nužna, moći ćete od tog službenika uzeti podatak o visini kazne i broju računa na koji je treba uplatiti. Uplatite li globu, možete se odmah vratiti na šalter i izvaditi vozačku.

Posljedica evidencije u registru bit će uskrata dokumenata, ali ipak ne svih. Zbog prekršajnog duga neće se moći registrirati automobil, dobiti prometna ili vozačka dozvola, ali će se suspendirati druge zabrane. Brisat će se mogućnost da se zbog duga za prekršajnu kaznu uskrati sudjelovanje u javnoj nabavi, osnivanje pravnog subjekta, promjena podataka u sudskom registru i drugo. Ove uskrate moći će se propisati drugih zakonima, a u Prekršajnom zakonu od njih se odustalo kako ne bi došlo do nerazmjera. Željelo se, naime, izbjeći da se zbog, primjerice, neplaćene kazne od 100 kuna nekome onemogući sudjelovanje na natječaju za milijunski posao koji bi njegova tvrtka mogla dobiti.

U Ministarstvu pravosuđa kažu da su već sada zadovoljni novim sustavom naplate prekršajnih kazni. Donedavno se uspijevalo naplatiti svega 12 posto prekršaja, a otkad su uvedene mogućnosti da se kazna plaćena na licu mjesta prepolovi, naplata se povećala za čak 45 posto. Izmjenama Zakona o prekršajima koji već idućeg tjedna ide u proceduru, a izglasati bi se trebao do 15. prosinca, kada nastupa stanka u radu Sabora, riješit će se nedoumice koje su se pojavile u praksi.

Tako je bilo pitanje što je s osobama koje bi željele platiti kaznu odmah, ali nemaju kod sebe novca. Policajci su znali takve prekršitelje pustiti do kuće po novac ili im dati dva sata da odu do bankomata. Problem je bio i kako postupati s prekršiteljima koji nisu zatečeni na licu mjesta. Primjerice, prebrza vožnja snimljena kamerom. Taj vozač nije imao ni priliku platiti kaznu na licu mjesta, nego mu je obavijest s fotografijom stigla kući. U takvim slučajevima dat će se rok od tri dana u kojemu, ako plate kaznu, smatra se da je plaćena na licu mjesta, što znači popust od 50 posto.

Za one koji će i dalje pokušavati proći bez kazne pa će inicirati prekršajni postupak vrijedit će plaćanje dvije trećine kazne plus sudskih troškova ako ih sud proglasi krivima.

Najlošije će proći oni koji nisu uspjeli na sudu, ali su se unatoč tome oglušili i nisu uopće platili kaznu. Njima slijedi puna globa i prisilna naplata preko Fine koja će aktivirati mehanizme ovrhe i sjesti im na račun. Od prvoga dana iduće godine pozicija će im biti još teža jer bi trebala profunkcionirati aplikacija u koju će uvid imati državne institucije kao što su sud, policija, porezna uprava…