Za koga će glasati Zagrepčani? Evo što je pokazalo najnovije istraživanje

Foto: HRT

Tko će biti novi gradonačelnik Zagreba? Prema trenutačnom raspoloženju ispitanika HRejtinga, šest dana prije lokalnih izbora jedino je jasno da Tomislav Tomašević s 35,8% glasova ulazi u 2. izborni krug izbora za zagrebačkog gradonačelnika, objavio je HRT.

Sve ostalo je razlika na razini statističke pogreške tako da je u borbi za nastavak izborne utakmice čak pet kandidata.

To su redom – gotovo izjednačeni Davor Filipović i Joško Klisović. HDZ-ovac je na 11,6, a SDP-ovac na 11%.

Iza njih je, ali također sa šansom ulaska u drugi krug, troje kandidata među kojima je razlika samo pola posto i manje. To su Miroslav Škoro – 8,8%; Vesna Škare Ožbolt – 8,5% i Jelena Pavičić Vukičević – 8,2%.

U službenoj bitki za Zagreb još je četvero kandidata koji su uspjeli prikupiti najmanje 5000 potpisa, ali prema anketama, njihove su šanse da tu bitku dobiju jednake nuli. Iako ga je svugdje bilo, Mostova Zvonimira Troskota uočilo je tek 2,3% birača. Gotovo isto kao i Anku Mrak-Taritaš  – 2,1%. Još lošije prolazi Fokusov Davor Nađi – 1,5%, a daleko najlošije kandidat grupe birača Željko Tokić – 0,2%.

Broj neodlučnih u odnosu na prošli mjesec malo je manji, ali ni šest dana prije izbora ne uspijeva pasti ispod 10%.

Svih pet kandidata koji se prema HRejtingu imaju šansu pridružiti Tomaševiću u drugom krugu, od Tomaševića bi izgubili. I to ne bi moglo promijeniti čak i kad bi se svi neodlučni birači, što je nevjerojatno, priklonili gubitniku.

U drugom su krugu Tomašević i HDZ-ov Filipović. Rezultat 60,5% naprema 23,2%. Na biralište ne bi izašlo gotovo 10% (9,6%) birača iz prvog kruga, od čega je gotovo njih polovica (46,1%) Škorinih. Neodlučnih – 6,7%.

Kad bi se u drugome krugu dogodio dvoboj na ljevici, Tomašević tuče SDP-ova Klisovića s više od 30% razlike (52,6% – 22,1%). Iako ih je više od 10%, neodlučni ni ovdje nemaju nikakav utjecaj na konačni rezultat. U ovom slučaju 15% birača iz 1. kruga ne bi glasalo. Očekivano, najviše s desnog političkog spektra, ali, pazite, čak 43% SDP-ovaca koji su u 1. krugu glasali, u 2. bi ostali doma.

Najlošiji skor u srazu s Tomaševićem imao bi Miroslav Škoro. Njegovih bi bilo manje od 20% (19,5%) glasova, a Tomaševićevih više od 64% (64,7%). Neodlučnih je oko 7% (6,9%), a onih koji neće glasati oko 9 (8,9%). Među njima podjednako je SDP-ovih (24,3%), glasača stranke pokojnog Milana Bandića (20,6%) te onih Anke Mrak Taritaš (22,1%).

Ako za Škoru HRejting kaže da najlošije prolazi u srazu s Tomaševićem, za Vesnu Škare Ožbolt kaže da prolazi najbolje. Ali ipak bez ikakvih izgleda da ga ugrozi. Jer kandidat Zeleno-lijevog bloka osvaja 55 (55,3%), a neovisna Škare Ožbolt 30% (29,9%). Na konačni rezultat ne mogu utjecati ni neodlučni (6,6%) kao ni eventualno predomišljanje 8% (8,1%) onih koji ne namjeravaju glasati u 2. krugu.

Bandićeva nasljednica zadnja je koju anketa ne isključuje iz mogućnosti nastavka izbornog natjecanja. Jelena Pavičević Vukičević (24,8%) u 2. bi krugu osvojila dvostruko manje glasova od Tomaševića (58,7%). Tu anketnu činjenicu ne mijenja ni 6,6% neodlučnih. Među gotovo 10% (9,9%) onih koji neće izaći u 2. krugu, najviše je birača stranaka od centra desno.

Kada je riječ o izborima za Gradsku skupštinu, prema sadašnjem raspoloženju birača šest bi opcija osvojilo zastupnička mjesta.  Jedna više nego u travnju.

Gotovo trećinu svih glasova osvaja Zeleno-lijevi blok (30,3%). Dvostruko slabiji su gotovo izjednačeni HDZ (14,9%) i SDP (14,5%). Četvrta opcija Zagrepčanima je i dalje Škorin Domovinski pokret (7,9%), ali peta više nije Bandićeva stranka (5,3%). Prestigla ju je nezavisna lista Vesne Škare Ožbolt koja je zahvaljujući najvećem rastu u mjesec dana prešla prag i došla do 5,6%. Most (3,8%) je nešto pao pa su mu i šanse za skupštinski mandat sad još manje, a preostalima – nikakve.

Ti preostali su savez Glasa i Demokrata (1,3%), Fokus (1,2%) i koalicija predvođena Hrvatskim suverenistima (0,7%).

Jedan dobar trend koji pokazuje HRejting je pad broja neodlučnih (sa 16,3 na 13%)u mjesec dana za više od tri posto. Ali s obzirom na to da su izbori već u nedjelju prostora za daljnji napredak više baš nema mnogo.

Istraživanje je provedeno od 4. do 6. svibnja na uzorku od 800 ispitanika. Statistička pogreška iznosi +/-3 cijela 46% uz razinu pouzdanosti od 95%.

Komentari