VRTIĆI U KVARTOVSKOM KINU: Projekt filmske pismenosti kojim je obuhvaćeno 2.236 novozagrebačkih vrtićanaca

Vrtići u kvartovskom kinu
Foto: Press

Žamor uzbuđenih mališana i neka nova filmska događanja obilježili su predstavljanje prvih rezultata projekta Vrtići u kvartovskom kinu u Kulturnom centru Travno te najavu planiranih poteza za sljedeću godinu.

Uz predstavnike udruge Djeca susreću umjetnost kao organizatora, događanju su nazočili i predstavnici lokalne zajednice, stručni tim iza projekta, ravnateljice novozagrebačkih vrtića te predstavnik Grada Zagreba kao financijera projekta.

Spomenuti projekt pokrenut je Okruglim stolom i temom “Animirani film u ranom i predškolskom odgoju” na Međunarodnom festivalu animiranog filma Animafest 2016 u suradnji sa šest zagrebačkih kulturnih centara, s posebnim naglaskom upravo na KUC Travno. Ova suradnja rezultirala je istraživanjem iz područja filmske pismenosti u ranoj i srednjoj dobi kao prvim toga tipa u Hrvatskoj te stručnim usavršavanjem za odgojitelje u organizaciji Centra za cjeloživotno obrazovanje Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Foto: Press

U sklopu predviđenih edukacija odgojitelji će naučiti i kako izrađivati optičke igračke s djecom u vrtiću, a vrtićima koji sudjeluju bit će donirane filmske kutije s replikama optičkih igračaka zoetrop, flipbook i thaumatrop. Projekt Vrtići u kvartovskom kinu provodi se u 19 vrtića uz čak 2.236 malih polaznika.

Ipak, najviše uzbuđenja u KUC Travno izazvale su projekcije animiranog filma Koyaa te dokumentarni film Živio Koyaa, nakon kojih je uslijedio razgovor s redateljem, cijenjenim slovenskim lutkarom i performerom Koljom Saksidom. Posebno je zanimljivo bilo slušati izlaganje redatelja o izradi ovog tipa filmova, snimljenih u tehnici lutkarske stop animacije.

Animirani film Koyaa
Foto: Press

Za snimanje u animacijskom studiju upotrebljavaju se ručno izrađene lutke, scenografija i rekviziti koji su namjenski izrađeni za potrebe pojedinog filma, a snimanjem sličice po sličicu (eng. frame by frame) stvara se iluzija pokreta. O zahtjevnosti ove tehnike svjedoči i podatak da je u realizacijiji filmova Koyaa sudjelovalo više od 35 suradnika!

Koliko je filmska pismenost važna od najmlađe dobi govore nam i brojna istraživanja koja su pokazala da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju zazanimljivim sadržajima na internetu.

“Upravo zato od najveće je važnosti poučiti ih koji sadržaj odabrati i kako ga ‘naučiti gledati’, dok u isto vrijeme odgojiteljima treba ponuditi alate za približavanje medijske kulture kroz svakodnevni rad. Prenošenje doživljaja, razvijanje općeg znanja o filmskoj kulturi i interesa za raznolike kinematografije od najranije dobi osnovni su ciljevi ovog projekta”, poručile su Ivana Jakobović Alpeza i Edita Galinec iz udruge Djeca susreću umjetnost.

Nastavak projekta Vrtići u kvartovskom kinu te brojne nove vezane zanimljivosti očekuje se u 2018. godini.