Vlado Moulis u Bruxellesu predstavlja inovativni način uzgoja lijeske

Vlado Moulis u Bruxellesu predstavlja inovativni način uzgoja lijeske
Foto: Press

Daruvarčanin Vlado Moulis sutra će u uredu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu belgijskim poduzetnicima i gospodarstvenicima iz zemalja Beneluxa predstaviti svoj posve nov sustav uzgoja lijeske.

Vlado Moulis je jedan od najvećih hrvatskih proizvođača lješnjaka, a njegovu promociju u Bruxelleu organizirali su Udruga inovatora Hrvatske i Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj pri HGK.
Nije čest slučaj da jedan hrvatski poljoprivrednik osmisli novu tehnologiju u proizvodnji poljoprivredne kulture, ipak, uspjelo je to daruvarskom poljoprivredniku i inovatoru Vladi Moulisu koji je osmislio sustav uzgoja lijeske s krošnjom koja ima oblik uspravnog vretena na potpornju, a zahvaljujući kojem se prinosi povećavaju čak do 300 posto. “Zbog višestruke mogućnosti korištenja, potražnja za lijeskom i njenim plodovima na tržištu stalno raste. Budućnost uzgoja ove voćne vrste traži značajnije povećanje prinosa, a ono se može jedino postići uvođenjem novih tehnologija uzgoja koja će postojeću proizvodnju po jedinici površine značajno povećati” objašnjava Moulis.
Njegovom tehnologijom uzgoja zbog velikog broja provodnica odnosno vretena urod po provodnici iznosi od 0.5 kg do 1 kg što u konačnici daje kvalitetne plodove i visoke prinose od 5000 kg i više po hektaru, a uzgojni oblik lijeske na potpornju omogućava i ulazak pune rodnosti već u petoj godini starosti. “Trenutno se u svjetskoj tehnologiji uzgoja lijeske koriste klasični načini uzgoja u obliku grma ili stabla. Ovakvim načinima uzgoja ovisno o intenzitetu tehnologije postižu se tek od sedme do desete godine prinosi od 1200 kg lješnjaka u ljusci po ha primjerice u Turskoj koja je i najveći proizvođač ove kulture do 3000 kg lješnjaka u ljusci po ha u primjerice SAD-u”, kaže Moulis.
Moulis je patentom zaštitio ovaj sustav uzgoja, a osim na sutrašnjem susretu s europskim gospodarstvenicima predstavit će ga i na jednoj od najuglednijih svjetskih izložba inovacija, belgijskoj Innovi koja u četvrtak, 14. studenog počinje u Bruxellesu i trajati će sve do 16. studenoga.
Pored ovog Daruvarčanina, svoje će inovativne proizvode na sutrašnjoj inovacijskoj misiji i belgijskoj Innovi predstaviti još sedam hrvatskih inovatora i poduzetnika. Zanimljivo je da još čak četiri inovacije dolaze ili nalaze svoju primjenu u poljoprivredi, Eterik – sustav za ekstrakciju ljekovitog bilja tvrtke Altpro, prostirka za papkare i postupci za njenu proizvodnju i recikliranje u kompost Karlovčanina Matije Volnera, sustav za zaštitu pčela zagrebačke tvrtke Čista zona i Propocijan kapsule Ivana Bračića iz PIP-a.
Uz njih inovaciju bioreaktorsko postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda predstavit će Đuro Horvat iz Tehnix-a, Thermocare inovativni madrac Bernarda Cecelj iz tvrtke Bernarda i kondenzacijsku parnu turbinu s reguliranim oduzimanjem pare inovator Ivan Mikšić iz karlovačke tvrtke TTK.