Vlada usvojila izmjene zakona, tiču se svih koji koriste “pomoćna pješačka sredstva” – romobile, role…

Foto: Pixabay

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

“Podsjetio bih da se ovim Zakonom propisuju, odnosno definiraju, nove kategorije vozila na način da se dodaju pomoćna pješačka sredstva koja se odnose na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom, kao primjerice romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role te osobna prijevozna sredstva u koja će spadati vozilo koje nije razvrstano niti u jednu dosad poznatu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h“, rekao je Božinović.

Uvedene su i određene izmjene koje se odnose na obvezu nošenja zaštitne kacige za sve vozače osobnih prijevoznih sredstava.

“Izmjenama su interventna vozila Hrvatskog Crvenog križa uvrštena u članke Zakona kojima se regulira pravo prednosti prolaska te je uvršteno propisivanje novčane kazne od 300 kuna za neposjedovanje kutije prve pomoći, sukladno posebnom podzakonskom propisu kojim se propisuju tehnički uvjeti i oprema vozila u prometu na cestama“, dodao je ministar Božinović.

Također, smanjena je novčana kazna za nošenje slušalica na ili u oba uha sa 1.000 na 300 kuna te se ministru nadležnom za zdravstvo produžuje rok za usklađivanje Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače s odredbama ovoga Zakona sa 6 na 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Vlada Republike Hrvatske donijela je zaključak kojim se utvrđuje Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama te ga upućuje Hrvatskome saboru na drugo čitanje.