Vlada postavila Ivu Hraste Sočo na čelo HNK, nova intendantica nema podršku gradonačelnika Tomaševića

Foto: ZG express

Na zatvorenom sijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imenovala je dr. sc. Ivu Hraste Sočo, docenticu Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Natječaj za imenovanje intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu raspisalo je kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 8. rujna 2021. godine te su zaprimljene prijave troje kandidata: dr. sc. Ive Hraste – Sočo, mr. sc. Dubravke Vrgoč i Damira Medvešeka.

Nakon analize programa, Ministarstvo kulture i medija utvrdilo je da su programi za mandatno razdoblje 2022. – 2026. koje su dostavile mr. sc. Dubravka Vrgoč i dr. sc. Iva Hraste – Sočo potpuni te da zadovoljavaju i formalno i sadržajno u svim segmentima. Program Damira Medvešeka nije bio potpun jer nije sadržavao prijedlog financijskog i kadrovskog plana HNK u Zagrebu za mandatno razdoblje.

Zbog isteka mandata mr. sc. Dubravka Vrgoč razriješit će se dužnosti s datumom 31. kolovoza 2022. godine, a dr. sc. Iva Hraste – Sočo imenovati intendanticom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s početkom rada 01. rujna 2022. godine.

Dr. sc. Iva Hraste Sočo diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a 2012. godine na Filozofskom fakultetu obranila je doktorsku disertaciju na temu „Hrvatska – nacija kulture“. Godine 1989. primljena je u stalni angažman Opere HNK Zagreb kao jedna od najmlađih solistica u povijesti Opere, čija je članica bila do 2002. godine. Trenutno je docentica na Akademiji dramske umjetnosti te se bavi produkcijskim, znanstvenim i pedagoškim radom, a predaje i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, stoji u priopćenju Ministarstva kulture i medija.

Dobitnica je niza nagrada i priznanja za svoj umjetnički i stručni rad. Osim umjetničkog ima i bogato međunarodno i diplomatsko iskustvo stečeno radom u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je među ostalim bila i savjetnica za kulturu hrvatskog veleposlanstva u Beču te Ministarstvu kulture.

Dr. sc. Hraste – Sočo bila je predstavnica Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK te je i kroz taj angažman dobro upoznata s radom kazališta.

Prema članku 25. Zakona o kazalištima, intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Grada Zagreba. Ako se ne utvrdi zajednički prijedlog u roku od sedam dana od dana podnošenja pisanog zahtjeva ministra kulture ili gradonačelnika Grada Zagreba radi utvrđivanja zajedničkog prijedloga, intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imenuje i razrješava Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ministra kulture.

“S obzirom na to da se gradonačelnik Grada Zagreba nije očitovao o prijedlogu ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek da se za intendanta Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu imenuje dr. sc. Iva Hraste- Sočo, ministrica je, sukladno Zakonu, predložila Vladi Republike Hrvatske imenovanje dr. sc. Ive Hraste – Sočo za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što je danas i prihvaćeno”, stoji u priopćenju.

Nakon toga o imenovanju intendantice očitovao se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

U njegovom priopćenju za javnost stoji:

“Gradonačelnik Grada Zagreba se na sastanku u Ministarstvu kulture 8. studenog ministrici Obuljen Koržinek negativno očitovao na njen prijedlog da se za intendanticu predloži dr.sc. Iva Hraste Sočo te iznio stav da je najbolje ponoviti natječaj a kako bi se javilo još kandidata i kandidatkinja.

Ministrica se s time nije složila i ponovila je sljedeći dan prijedlog u pisanom obliku sukladno Zakonu o kazalištima. Prema navedenom Zakonu u slučaju da se ministrica kulture i gradonačelnik Zagreba ne usuglase oko prijedloga za intendanta HNK, ministrica kulture može sama donijeti tu odluku i predložiti intendanta Vladi Republike Hrvatske te je to zakonsko pravo ministrica kulture i iskoristila, a Vlada RH je tu odluku danas i donijela.”