Visoki upravni sud ukinuo odluku o mjeri roditelj odgojitelj. Tomašević: “Grad će donijeti novu odluku”

Tomislav Tomašević
Foto: Screenshot Facebook

Visoki upravni sud donio je odluku da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj.

Sud je vratio mjeru ponovno na snagu, jer su zaključili da je odluka o smanjenju prava koju je skupština izglasala u prosincu nezakonita.

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti, javlja HRT.

“Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke”, rekla je Sanja Otočan, predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata.

Na ovu odluku Tomašević je reagirao objavom na Facebooku u kojoj stoji:

“Današnja odluka Visokog upravnog suda o ukidanju odluke kojom smo smanjili naknade za roditelje odgojitelje i ukinuli mjeru za one s djecom starijom od 7 godina u obrazloženju donosi i nekoliko jako važnih utvrđenja koja nam omogućuju da se mjera transformira, ali u nešto dužem roku od onog kojeg smo planirali:
– sud je rekao da je odluka nove gradske vlasti imala legitiman cilj i da je bila u javnom interesu, te da se ne radi o retroaktivnosti
– sud je rekao da se kod mjere roditelj odgojitelj ne radi o stečenim pravima
– sud je rekao da se radi o novčanoj pomoći koja je data kao privilegij obiteljima s troje i više djece od strane bivše gradske vlasti
– sud je rekao i da je autonomija nove gradske demokratski izabrane vlasti da smanjuje iznos novčane naknade, pa i ukida za one roditelje koji imaju djecu stariju od 7 godina
– sud smatra da je trebalo ostaviti više vremena za prilagodbu
Što to sve zajedno znači:
– ostaje na snazi odluka da se ne prihvaćaju novi zahtjevi za mjeru roditelj odgojitelj
– Grad će donijeti novu odluku za postojeće korisnike mjere s istim ciljevima kao i kod ukinute, no s dužim vremenskim periodom prilagodbe.
Situacija u kojoj na mjeru roditelj odgojitelj godišnje ide čak pola milijarde kuna, dok s druge strane imamo nedovoljne kapacitete u dječjim vrtićima, je nepravedna.
U ovom društvu teško je provoditi promjene, ali mi ćemo ustrajati. Ova odluka suda ostavlja nam mogućnost da cilj koji podržava većina Zagrepčanki i Zagrepčana na kraju i ostvarimo.”