Više nema nikakve dvojbe: Teorija o globalnom zatopljenju je hrpa laži!

Od znanstvenika koji rade na studiji o klimatskim promjenama zatraženo je da zataškaju činjenicu kako prosječna temperatura na Zemlji nije porasla zadnjih 15 godina.

globalno-zatopljenje-630

U javnost je procurila kopija izvješća Ujedinjenih naroda, sastavljena od strane stotina znanstvenika, koja pokazuje da su političari u Belgiji, Njemačkoj, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama bili zabrinuti konačnim izvješćem.

Izvješće koje će objaviti idući tjedan, pokazuje da je 1998. godina bila najtoplija u mjerenoj povijesti te da od tada nije nadmašena, činjenica koju znanstvenici dandanas pokušavaju objasniti.

Izvješće je rezultat šestogodišnjega rada UN-ovog međuvladinog panela o klimatskim promjenama, na temelju čijih podataka o klimatskim promjenama i njihovim uzrocima vlade diljem svijeta temelje svoje “zelene politike”.

Ali dokumenti do kojih se dokopao Associated Press, jučer su otkrili duboku zabrinutost političara zbog izostanka fenomena globalnog zatopljenja u posljednjih nekoliko godina.

Njemačka je zatražila da se kontroverzni dio izbriše iz izvješća, uz tvrdnje da je razdoblje od 10 do 15 godina prekratko za donošenje relevantnog zaključka, te da se znanstvenici trebaju usredotočiti na desetljeća ili stoljeća.

Mađarska se zabrinula da će izvješće pružiti argumente protivnicima teorije da su za klimatske promjene odgovorni ljudi.

Belgija se žalila zbog korištenja 1998. kao početne godine za statistička mjerenja, zbog toga što je tada bilo iznimno toplo, te sugeriraju znanstvenicima da krenu s mjerenjima od 1999. ili 2000.

Amerikanci su čak inzistirali od znanstvenika da izostanak globalnog zatopljenja opravdaju poznatom teorijom da toplinu apsorbiraju oceani, zbog čega oni postaju sve topliji.

Zadnje izvješće spomenutog UN-ovog panela objavljeno 2007. godine izazvalo je golemu kontroverzu jer su morali ispraviti sramotnu tvrdnju da će se Himalaje otopiti do 2035.

Najnovije izvješće na 2.000 stranica prezentirat će se predstavnicima 195 vlada idućeg tjedna u Stockholmu.

Smatra se da će izvješće pokazati da je porast zatopljenja između 1998. i 2012. otprilike jednak polovici onog od davne 1951., a pridodaje se prirodnim fenomenima poput El Nina i La Nine.

Izvješće, koje se ne temelji na novim istraživanjima, već je sinteza znanstvenih radova iz svih krajeva svijeta, vrlo vjerojatno će izazvati goleme polemike na trodnevnom sastanku.

Smatra se da će teorija o globalnom zatoljenju kojeg uzrokuje čovjek biti prihvaćena kao “ekstremno vjerojatna”, za razliku od 2007. godine kad je imala oznaku “vrlo vjerojatna”.

Ali znanstvenici se nalaze pod ogromnim pritiskom kako bi objasnili zašto zatopljenje nije preraslo razine iz 1998., iako je desetljeće 2000.-2010. proglašeno najtoplijim u povijesti.

Izvor: Jutarnji list