VINSKI RAZGOVORI: Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavili svoje romane uz hercegovačka vina

VINSKI RAZGOVORI: Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavili svoje romane uz hercegovačka vina
Foto: Rene Karaman

Ovogodišnju sezonu “Vinskih razgovora s Tomislavom Stiplošekom” svojim je gostovanjem otvorio hercegovački vinar Radovan Vukoje u centar Zagreba, u suvremenom i multifunkcionalnom prostoru History cluba u Tkalčićevoj ulici.

“Podrumi Vukoje 1982” se bave proizvodnjom vrhunskih vina, destilata i maslinovog ulja. Vinarija se oslanja na moderne tehnologije, kontrolirane procese fermentacije i tradicionalne metode odležavanja vina u hrastovim barrique bačvama, u podrumima koji se nalaze osam metara ispod površine zemlje.

VINSKI RAZGOVORI: Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavili svoje romane uz hercegovačka vina
Foto: Rene Karaman

Proizvodnju isključivo usmjeravaju na kvalitetu, a da im to uspijeva pokazuju i mnogobrojna domaća i inozemna priznanja. Brojne nagrade stižu im i iz Kine, kamo već godinama izvoze dio svojih vina.

Publiku Vinskih razgovora počastili u s doista odličnim vinima, od kojih svakako treba izdvojiti žilavku i vranac kao autohtone sorte i velike vinske perjanice njegovog podruma. Vina su izrazito čista, sortna, mineralna, terroirski vrlo prepoznatljiva. Vidi se da je Radovan Vukoje bio na enološkoj specijalizaciji u Italiji, što se da iščitati iz njegovih vinskih uradaka, koja su se kušala; Hercegovačka žilavka 2018, Carsko vino žilavka 2015, Selekcija bijela 2015, Burgundac bijeli 2016, Vranac rezerva 2012, Selekcija crvena 2011.

VINSKI RAZGOVORI: Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavili svoje romane uz hercegovačka vina
Foto: Rene Karaman

Hercegovačka žilavka Vukoje vino je intenzivnog i kompleksnog mirisa, punog okusa i izrazito mineralnog karaktera. U proizvodnji se macerira 16 sati, a dozrijeva 8 mjeseci u inoxu, 3 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 3 mjeseca u boci.

Carsko vino žilavka proizvodi se od probrane berbe grožđa. Nakon maceracije 24 sata, vrije i razvija se uvijek u novim hrastovim barrique bačvama 12 mjeseci (sur lie metoda) te odležava 8 mjeseci u boci. Okusom vrlo mineralno i kremasto vino, izuzetno elegantno s lijepim skladom slatkog i kiselog koji mu daju dug završetak i besmrtan život u našim čulima.

Selekcija bijela je kupaža probranih grozdova chardonnaya (55%) i žilavke (45%), macerira se 20 sati, dozrijeva 9 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 6 mjeseci u boci. Ovo veliko vino je zagasito zlatne boje sa zelenim odsjajem, kompleksnih aroma, okusno mineralno, elegantne teksture i izuzetne ravnoteže punog tijela, alkohola i svježine.

Burgundac bijeli je neobičan uradak, a na etiketi se nalazi kameleon. Zašto je na etiketi kameleon? Radi se o vinu od grožđa sorte crni pinot, ali je rađeno bez prešanja i maceracije kako bi se izbjeglo bojenje mošta pigmentima boje iz kože te tako od njega dobilo bijelo vino. Dakle, crna sorta, a bijelo vino – zato kameleon. Vino je bogate i raskošne strukture i punoće, višeslojnih voćno-mineralnih aroma, idealnog balansa sočnosti, punoće i svježine te duge i slasne završnice.

Vranac rezerva se proizvodi samo od vranca iz najboljih godina klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija u dodiru s kožicom bobica (maceracija) 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 – 30 ⁰C. Dozrijeva 18 mjeseci u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvoreno crvene boje, bogato širokom lepezom aroma, izuzetno snažnog tijela, odličnog sklada punoće i svježine okusa, izrazitog potencijala za duga čuvanja. Servira se na temperaturi 18 – 20 °C. Da bi se u potpunosti spoznala veličina ovog vina poželjno je dekantiranje 30 minuta prije konzumiranja.

Selekcija crvena je kupaža najboljih grozdova merlota (50%), cabernet sauvignona (35%), vranca (8%) i syraha (7%) proizvedena klasičnom vinifikacijom; vrenje se odvija uz maceraciju 20 dana u vinifikatorima na temperaturi od 28 – 30 ⁰C. Dozrijeva 24 mjeseca u hrastovim barrique bačvama te 12 mjeseci u boci. Vino je zatvorene rubin boje, kompleksnog mirisa, vrlo ekstraktno i zaokruženo s toplim taninima i sočnom voćnom završnicom. Servira se na temperaturi od 18 °C.

Kad su u pitanju vina Vukoje, većem se dijelu publike najviše svidjela Carska žilavka, ali isto tako su mnogi fantastično odreagirali na crvenu Selekciju. Radovan Vukoje je veliki vinar i svatko bi trebao što prije otići u Trebinje obići njegovu vinariju.

“Hercegovina je već sad velika vinska regija u kojoj se, naravno, ističu autohtone sorte koje mogu dati izuzetno kvalitetna i vrhunska vina. Sad treba sve više raditi na brendiranju regije, jer kvalitetu već imamo.”, rekao je Radovan i dodao da blizina Dubrovnika, omogućuje odličan razvoj vinskog turizma. Kroz Vinsku galeriju godišnje prođe 30-ak tisuća ljudi – tako da je i taj rad nagrađen višestrukim priznanjima Bijelog grozda.

“Vinarija Radovan na mene je ostavila izuzetan dojam još prilikom našeg upoznavanja. Sada, kad se već godinama družimo, sa sigurnošću mogu reći da pripada među najbolje vinarije u regiji. Radovan radi fantastična vina, a njegova Carska žilavka definitivno je jedno od mojih najdražih vina uopće”, rekao je Stiplošek.

Vinske razgovore upotpunili su Vlasta Janton i Stjepo Martinović predstavljajući svoje romane “Zagrljaj u koji pripadam” i “Kornelija broji oblake”. Oba romana objavljena su u izdanju tvrtke Beletra, koja objavljuje knjige domaćih autora i potiče izravnu komunikaciju autora s publikom.

Stjepo Martinović je dugogodišnji novinar, koji sad kroz beletristiku osvaja književne nagrade. “Kornelija broji oblake” je roman pun putenih i gastronomskih užitaka, sa sugestivnim opisima okusa i mirisa hrane te romantičnih krajolika Kvarnera i Istre.

Sljedeći “Vinski razgovori” održat će se 6. veljače uz mladu istarsku vinariju Valenta. (M.Petković)