VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Pilato predstavila nagrađena vina u Zagrebu

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Pilato predstavila nagrađena vina u Zagrebu
Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report

Novi “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom” s istarskom vinarijom Pilato održani su na novoj lokaciji, u ugodnom ambijentu zagrebačkog cluba History, u Tkalčićevoj ulici.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Pilato nalazi se u selu Lašići, na zapadnoj obali Istre, kod Vižinade. Proizvodnjom vina se bave već tri generacije.

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Pilato predstavila nagrađena vina u Zagrebu
Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report

Davne, 1934. godine Ivan Pilato (pradjed) zasađuje mali nasad vinove loze i to se smatra početkom ove vinske priče. U 90-ima Eliđo Pilato počinje s većim ulaganjem u strojeve i tehnologiju i širenjem nasada. Danas obiteljsko gospodarstvo Pilato ima oko 14 ha vlastitih i 4 ha vinograda u kooperaciji, sve pod zaštitom kontroliranog podrijetla, a o vinariji i vinima, uz oca Eliđa, brinu sestra i brat, Karin i Sanjin Pilato, dok je njihova sestra Sanja zadužena za turizam.

U planu je povećanje nasada i izgradnja novog vinskog podruma. Konkurencija je iz dana u dan sve jača, ali to je samo dodatni motiv da se svake godine unesu neka poboljšanja, a medalje na domaćim i inozemnim ocjenjivanjima vina daju im poticaj i vjetar u leđa za konstantni napredak.

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Pilato predstavila nagrađena vina u Zagrebu
Foto: Silvija Munda / G.E.T. Report

Na Vinskim razgovorima su Eliđo i Sanjin Pilato predstavili sljedeća vina: pjenušac Principe, Pinot bijeli, Malvaziju, Malvaziju sur lie, Merlot, Teran i predikatni Muškat žuti.

Svakako treba izdvojiti Malvaziju 2018. koja je osvojila srebro na Decanteru i Malvaziju sur lie 2015. koja se okitila zlatom na prestižnom IWC-u, što mnogo govori o kvaliteti vina Pilato, mada se većina publike složila da je najbolje vino te večeri bio Muškat žuti prosušenih bobica, koji još nije na tržištu pa je bila sreća probati ga prije drugih.

“Posebno me veseli proizvodnja njihovog pjenušca koji nije na širem tržištu, nema ga u trgovinama, već ga imaju isključivo za potrebe vinskog turizma. Obitelj Pilato prodaje više od 30% svoje proizvodnje na kućnom pragu, kroz svoju kušaonu i vilu za najam. To je pravi pokazatelj kako bi se trebalo raditi i još više se posvetiti vinskom turizmu.”, rekao je Stiplošek.

Ugodne razgovore i fina vina tradicionalno prate ukusni zalogaji, a ovog puta su ih obogatili suhomesnati proizvodi tvrtke Buretić Bregi i Istarski sir Špin.

Poduzeće Buretić Bregi posluje na obroncima Učke, a sada im je poslovanje vezano na više od 100 godina staru proizvođačku tradiciju obitelji Buretić. Proizvode originalne autohtone proizvode po tradicionalnim recepturama i kreiraju nove autorske originalne izvedenice istih ili sličnih proizvoda.

Svi proizvodi su proizvedeni i prerađeni isključivo u vlastitom pogonu. Recepture su naslonjene na tradiciju i usavršene samo vlastitim začinskim mješavinama kako bi zadržale iskonsku kvalitetu i prepoznatljive nostalgične okuse. Radi se o kuhanom pršutu, zarebrnikom (žlomprt, ombolo) i suhim istarskim kobasicama, kao i suha istarska kobasica s tartufima.

Sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka, a njihovu kvalitetu nadziru Agrolagunini stručnjaci. U fokusu je tradicionalni način proizvodnje pa se mlijeku ne oduzima masnoća i ne rade nikakve korekcije aditivima, tako da su sirevi uvijek jedinstvenog okusa. (M. Petković)

Komentari