VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Fuhtar predstavila teran koji je godinu dana odležao ispod mora

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Fuhtar predstavila teran koji je godinu dana odležao  ispod mora
Foto: Silvija Munda/G.E.T. Report

Na prvim Vinskim razgovorima, nakon ljetne pauze, gosti Tomislava Stiplošekovi bili su otac i sin, Valter i Piero Licul iz Nedešćine u Istri, čija su vina Fuhtar na tržištu tek nekoliko godina.

Brend, odnosno vinarija Fuhtar, nazvan je po obiteljskom nadimku. U njihovoj obitelji postoji stoljetna tradicija proizvodnje vina, a ljubav prema vinarstvu prenosi se iz generacije na generaciju. Piero Licul je, uz očevu pomoć, izgradio i opremio novu vinariju.

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Fuhtar predstavila teran koji je godinu dana odležao  ispod mora
Foto: Silvija Munda/G.E.T. Report

Trenutno proizvode 10.000 butelja godišnje, ali namjeravaju saditi nove vinograde, pored postojeća dva hektara vinograda, kako bi povećati proizvodnju.

U sklopu vinarije nalazi se nevelika kušaona u kojoj mogu ugostiti dvadesetak ljudi.

Publici Vinskih razgovora predstavili su šest vina iz svoje ponude. Kao i sad već skoro svi Istrijani, tako i vinarija Fuhtar ima jako dobru malvaziju, posebno ako uzmemo u obzir cijenu od četrdesetak kuna za butelju. Imaju dobar Rose, napravljen od terana i merlota (60%-40%). Rose je nešto izraženije boje i kiseline, što ga izdvaja od trenutnih trendova, ali definitivno ima
svoju publiku.

VINSKI RAZGOVORI: Vinarija Fuhtar predstavila teran koji je godinu dana odležao  ispod mora
Foto: Silvija Munda/G.E.T. Report

Od crnih vina imaju Merlot, Teran i Teran&Vruja; koji je godinu dana odležao pod morem. Kod tih vina se vidi da je vinarija na početku, treba im još iskustva, a definitivno još malo prostora i drvenih bačvi, ali sve će to biti lakše kad povećaju nasade i količinu vina pa će i sve ostalo biti lakše posložiti. Ipak, treba posebno izdvojiti Teran odležan pod morem, koji je već sada jako zanimljivo vino, mada je iz berbe 2017. Njega ima tek 300-tinjak boca.

Njihov najjači adut svakako je, zlatnim priznanjima okićen, muškat žuti. Uz muškat je poslužen poseban desert – pandešpanja (španjolski kruh) – vrsta tradicionalnog suhog kolača, a odlično se sljubljuje s muškatom Fuhtar.

Ostala vina odlično su pratile plate iz ponude Kavane Procaffe.Novost ove sezone Vinskih razgovora su plate koje predstavljaju hrvatske vinske podregije, čiji su sastojci neke od tipičnih namirnica tih regija pa su tako istarska vina Fuhtar pratile plate Istra i Kvarner, a u ponudi su još plate Slavonija i Baranja, Bregovita Hrvatska i Dalmacija.

Kako se čulo, a povodom vina koje je odležano ispod mora, postavilo se pitanje opravdava li kvaliteta cijenu produkcije. Primjerice, Teran Fuhtar košta 60 kn, a nakon što je odležao u moru,
cijena će se, zbog visokih troškova, popeti na oko 220 kn. Jesu li doista ta vina nekoliko puta bolja od onoga kakva su bila prije spuštanja u more? Publika je bila podijeljena, ali zaključak je da neka razlika među tim vinima ipak postoji, a i da svako vino ima svojeg kupca.

Valter Licul je i predsjednik Udruge vinara i vinogradara Labinštine ”Trs”, koja ima 24 člana, ali svi jako dobro rade i puno se međusobno pomažu. Labinština ima puno dobrih vinara, dobro napreduje te se od njih mogu u budućnosti očekivati jako dobri rezultati.

Sljedeći gost Vinskih razgovora, koji će održati krajem rujna, biti će nova mlada erdutska vinarija Magistra.

Marinko Petković

Komentari