VINSKI RAZGOVORI: Predstavljena visokokvalitetna i vrhunska vina vinarije Jakovac

VINSKI RAZGOVORI: Predstavljena visokokvalitetna i vrhunska vina vinarije Jakovac
Tomislav Stiplošek (u sredini) i braća Jakovac | Foto: Silvija Munda

U suradnji sa zagrebačkom kavanom Procaffe u Tkalčičevoj ulici, Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je niz događanja pod nazivom “Vinski razgovori s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama”.

Projekt će se bazirati na prezentaciji vinarija koje su medijski manje zastupljene, a koncept je osmišljen kao talk show uz interakciju s publikom.

VINSKI RAZGOVORI: Predstavljena visokokvalitetna i vrhunska vina vinarije Jakovac
Foto: Silvija Munda

Prvi “Vinski razgovor” odigrao se 7. veljače uz vinariju Jakovac iz Erdutskog vinogorja, čijih se osam hektara vinograda nalazi na desnoj obali Dunava.

Tomislavovi gosti bili su braća Ozren i Ognjen Jakovac, koji su vinariju naslijedili te ju odlučili modernizirati i unijeti duh mladosti u proces proizvodnje vina i izgradnju branda. Obojica su po struci inženjeri građevine i žive u Zagrebu, u slobodno vrijeme njeguju svoju ljubav prema vinu, a naslijeđenu tradiciju doživljavaju kao užitak, ali i vrijednu obvezu.

Publici “Vinskih razgovora” predstavili su svoja visokokvalitetna i vrhunska vina: Graševinu, Chardonnay, Traminac mirisavi i Crni Cuvée (merlot i cabernet sauvignon) te kao iznenađenje dva vina koja još nisu na tržištu – mladi Sauvignon (berba 2018) i Chardonnay koji je, nakon tromjesečne maceracije, idućih sedam mjeseci odležao u većim (500 L) hrastovim bačvama. Posebno je bilo zanimljivo usporedo kušati dva Chardonnaya, jer se radi o grožđu iste berbe (2017.), ali o dva različita načina proizvodnje i njegovanja vina, tako da je publika “Vinskih razgovora” imala priliku iz prve ruke vidjeti i okusiti razliku.

VINSKI RAZGOVORI: Predstavljena visokokvalitetna i vrhunska vina vinarije Jakovac
Foto: Silvija Munda

“Vinski razgovori” su osmišljeni kao razgovor Stiplošeka s predstavnikom vinarije u kojemu publika aktivno sudjeluje u razgovoru i tako sukreira njegov tijek. Kušana vina su dobila dosta pohvala i svako je našlo svoje poklonike – tako se pokazalo da paleta vina vinarije Jakovac odgovara različitim ukusima, da se vina slažu uz raznu hranu, ali mogu piti i samostalno te da im još nedostaje pjenušac, za koji su ovom prilikom rekli da ga imaju u planu.

Osim proizvodnje pjenušca, braća Jakovac najavila su još i druga, veća ulaganja u vinariju pa i usmjeravanje ka vinskom turizmu. Prodajna cijena graševine, kojoj je falio samo jedan bod do vrhunske, kako se čulo, je 32 kune plus PDV.

Nakon “Vinskih razgovora” u prostoru kavane Procaffe održan je “After Work Party četvrtkom” – i dalje uz vina Jakovac i ukusne zalogaje te uz zvukove jazza, soula i rocka u izvedbi Sare Spinčić.

Drugi “Vinski razgovor” održat će se već za dva tjedna, 21. veljače, uz vina vinarije Perak. Naravno i tada publiku očekuju iznenađenja, no ako vam se taj datum čini daleko, Tkalčićeva 54 to zasigurno nije, jer je ova kavana pravo mjesto za opuštanje ili druženje uz čašu vina. (M. Petković)