VINSKE ZVIJEZDE: Održano ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara

VINSKE ZVIJEZDE: Održano ocjenjivanje izvornih sorti otoka Hvara
Foto: Julio Frangen

Na jednoj od najdugovječnijih fešti na Jadranu Fešti vina u Jelsi ove se godine održalo i veliko ocjenjivanje hvarskih vina, Jelsa Summer Wine Tasting, na poziv TZ općine Jelsa, a u organizaciji udruge Hvarski vinari i projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde.

Na ocjenjivanje su pozvani svi hvarski vinari s vinima autohtone sorte bogdanuše, cuvéeima s bogdanušom i vinima od sorte plavac mali, kako bi se naglasila važnost izvornih sorti i potaklo vinare da više pozornosti posvete i bijelim hvarskim sortama.

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno upravo na te tri kategorije: bogdanuša, cuvéei s bogdanušom, plavac mali, a održalo se u svečanoj dvorani općine Jelsa. U komisiji su bili Monika Prović (vinarka), Siniša Šime Matković Mikulčić (Secret Hvar), Milena Zakarić, sommelierka, Pasquale Porcelli, talijanski vinski novinar i ocjenjivač vina, prof. Marija Vukelić, voditeljica projekta Vinske zvijezde i Saša Zec, enolog, predsjednik komisije.

Najbolje ocijenjeno vinu u prvoj kategoriji je Bogdanuša 2018, OPG Nikola Matković; u drugoj kategoriji Beleca 2018, Vina Tomić, a u trećoj Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče. Ukupni pobjednik – vino s najviše bodova je Plavac De Luxe 2011, PZ Svirče, a nagrada je izlagačko mjesto na zagrebačkom vinskom festivalu Vinocom koje će mu osigurati TZ Jelsa.

Nagrađena su se vina mogla kušati na jelšanskoj Fešti vina, na kojoj su, uz gastro i eno ponudu vinara i ugostitelja na red došle i popularne zabavne igre, među njima i potezanje konopa, skidanje pršuta…

Vinske zvijezde je projekt ocjenjivanja vina, koji već šestu godinu preporuča kupcima, vinoljupcima (potrošačima) – vina koja se trenutno nalaze na tržištu.

Marinko Petković

Komentari