VINO UZ ŽLICU: Fantastična jela u kombinaciji s dalmatinskim i kontinentalnim vinima

VINO UZ ŽLICU: Fantastična jela u kombinaciji s dalmatinskim i kontinentalnim vinima

Zagreb je odnedavno bogatiji za mjesto u kojem se, uz druženje u lijepo uređenom i ugodnom ambijentu, mogu pojesti birana i pomno osmišljena jela.

Bistro Pomerí otvoren je u samom srcu grada, na adresi Varšavska 8. Vlasnik bistroa Sergej Bulić odlučio se za ime Pomerí koje spaja prva dva slova osnovnih namirnica – povrće, meso i ribu.

VINO UZ ŽLICU: Fantastična jela u kombinaciji s dalmatinskim i kontinentalnim vinima

Orijentacija kuhinje je – transmediteranska – a svaka namirnica tretirana je na poseban način uz minimalno dodavanje začina. Glavni chef Goran Sertić, koji je došao iz Noela, a radio je i s istaknutim kulinarskim znalcem Dinom Galvagnom, svježe sezonske namirnice spaja u nova i zanimljiva jela.

U redovitoj ponudi Pomeríja je tzv. S-meni, a riječ je o bistro varijanti gableca koji nudi izbor između dva jela. Takav kreativan i ukusan obrok, uz čašu vina, stoji 70 kuna po osobi. Veći dio menija bistroa Pomerí čine riblja jela, a domaći kruh i tjestenine koje kuhari ručno izrađuju, pravi su doživljaj.

Uz inovativna i maštovito prezentirana jela i deserte, gosti mogu birati između kvalitetnih i vrhunskih etiketa vina iz bogate ponude hrvatskih i svjetskih vinarija.

Zbog svega navedenog, Pomerí se pokazao kao izazovan i inspirativan da novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti eno-gastro znalcem Domagojem Jakopovićem Ribafishom, tu nastave s promocijom svog projekta ‘Vino uz žlicu’ koji je nedavno uspješno predstavljen u Aperitivo baru i restoranu Sofra Green Gold.

Za barrique vina gotovo svi su čuli, ali za gljive možda i ne. A upravo je Barrique gljiva (shitake uz kozji sir i dimljenu ribu) bila prvi slijed uz Feravinove pjenušce Grasecco Extra Brut i Grasecco Brut.

Pomerov ‘tartar’, tuna tartar, pratio je dobro Režekov as s Plešivice, Pinot crni 2017. O ‘tataru’ i ‘tartaru’ među uzvanicima se razvila živahna rasprava, da bi se na kraju došlo do zaključka da je pravilno i jedno i drugo. Potom se prešlo se na juhu od šparoga i dagnji uz koju se sjajno pokazala Šipun Žlahtina 2018, velikog vinskog maga s Krka, Ivice Dobrinčića.

VINO UZ ŽLICU: Fantastična jela u kombinaciji s dalmatinskim i kontinentalnim vinima
Enologinja Kristina Pinkert, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu

Iz Dalmacijavina, kompanije koja se nakon duge agonije digla iz pepela, na stol je uz sipu s bobom, melisom i špekom stigao Merlot barrique 2015, a predstavila ga je enologinja Kristina Pinkert, odnedavno voditeljica vinarije Dalmacijavina u Drnišu. Tako je, kao iznenađenje večeri, natočeno hrvatsko vino poznate gruzijske sorte Rkaciteli 2018 što je bilo velika senzacija.

Radi se o čak 40 hektara vinograda ove sorte od ukupno 200 ha vinograda Dalmacijavina u Drnišu.

Na kontinent nas je vratio rižoto s medvjeđim lukom, uz Rosé 2018 (cabernet sauvignon i portugizac) moslavačkog vinara Krešimira Trdenića koji se, pak, u posljednje vrijeme sa svojim etiketama, pogotovo Škrletom, probija na tržište Dalmacije.

Ipak, da sve ostane u morskom tonu pobrinula se kuhinja Pomeríja, iz koje je specijalno za ovu priliku stigao Naš brudet (bijela riba, rak), a izvrsno ga je dopunio korčulanski Merga Victa Pošip 2018 iz Smokvice, vino o kojem će se tek čuti pravi hvalospjevi. U neformalnom glasanju koje su se jelo i vino najbolje ‘našli’, ova kombinacija pokazala se pobjedničkom.

Bila je prilika i za kušanje zanimljivog deserta, duboko ljubičasto (cikla, suha šljiva, zeleni čaj, crumble), a dodatno su ga ‘zasladili’ vrhunskim Tramincem 2017 iz Iločkih podruma.

Neki su ih pili kao aperitiv, a neki kao dižestiv. Uglavnom, Aura liker Teranino i rakije Biska, Travarica i Moscato fino su začinile još jedno druženje uz Vino i žlicu, koje se nastavlja…

M. Petković / Foto: Julio Frangen

Komentari