Vinariji Crvik u Zagrebu predstavila sedam odabranih vina

Vinariji Crvik u Zagrebu predstavila sedam odabranih vina
Foto: Marko Čolić

Vinariji Crvik, koju vode otac i sin Andro i Petar, udareni su temelji 1993.godine u selu Komajna. Bio je to nastavak obiteljske tradicije kroz cijelo 20. stoljeće, ovaj puta na višoj profesionalnoj razini.

Tijekom toga razdoblja najviše se prodavalo litreno vino i u bačvama bez posebne oznake. Izgradnjom podruma i početkom sadnje novih nasada 1995.,6,8, i 1999. Andro Crvik je ozbiljno krenuo u promociju malvasije i nekih svjetskih sorti (merlot, CS).

Dug je to i mukotrpan put bio do današnjih dana kada je vinarija postala prvo ime po raznovrsnosti, količinama i vrijednosti u konavoskom kraju. A najbolji pokazatelj je odlična prodaja u Dubrovniku u elitnim restoranima (preko 80% plasmana), 5% na kućnom pragu i još po pet u Zagrebu i ostatku jadranske obale.

Vinariji Crvik u Zagrebu predstavila sedam odabranih vina
Foto: Marko Čolić

Sa tim podacima i karakteristikama sedam odabranih vina na promociji vinarije u HKD Napredak u Zagrebu upoznao nas je Petar Crvik diplomirani agronom i voditelj vinarije.

Tako smo saznali da u svom posjedu Crvici imaju 25000 loza na 6 hektara a grožđe sa 3 ha dolazi na prvi urod ove godine. Trsovi su posađeni 2019. Na još 6 hektara su nasadi njihovih kooperanata sa još oko 25000 trsova. Mogli bismo reći butik vinarija i po veličini i po izvrsnosti što sugerira spomenuta riječ. Vinogradi na crvenici su u samom selu Komajni a ostatak na diluvijalnom tlu je u polju i na padinama planine Snježnice, na nadmorskoj visini od 50 do 150 metara. Pozicije u Pjeran dolu, Vlahotini, Bjelinama i Barama , da spomenem najznačajnije, daju dobar urod i odličnu kvalitetu grožđa. Vinarija je osvojila mnoga domaća i međunarodna priznanja. Evo nekih. Vilin ples je bio šampion Sabatine 2017. (najrelevantnije ocjenjivanje dalmatinskih vina) a na svima su dobili zlatne medalje za crna i bijela vina. IWC London 2013. zlato za Negromanta iz 2013. i za Tezoro. Decanter 2017    srebro za Tezoro iz 2015. 90 bodova. Decanter 2021. zlato za Vilin ples 2017….
Kušanje vina    je i ovaj puta vodio sommellier Tomislav Jakopović. Prvo vino Tezoro od malvasije dubrovačke iz 2021. napunjeno je za ovu prigodu a u prodaju ide do kraja mjeseca jer se još uvijek bistri.No i ovakvo po općoj ocjeni je punog okusa, voćno izraženog mirisa (mandarina, korica limuna grejp…). Malvasija je iz porodice muškata i nakuplja dosta šećera. Grožđe se kroz 24 sata muljalo na temperaturi od dvadesetak stupnjeva. Idealno bi bilo da je to 15 po riječima Petra ali i ovako su mirisi izraženi. MPC 90 kuna plus PDV.
Slijedio je Tezoro barrique Magnum iz 2018. Vino će izići na tržište ove godine. Vino puno slasti, alkohol od 14% se ne osjeća, lagano za piti a vrlo moćno. Crvik naglašava da su ga na Agronomiji učili da vino u boci najbolje dozrijeva ako je u magnumu i zato je upotrijebio to punjenje. U procesu proizvodnje pola je odležalo 7 mjeseci u bariku od 225 litara a zatim sljubljeno sa malvasijom redovite proizvodnje uz dodatak oko 15% maraštine. Zlatne boje, kažu znalci najbolje bi ga bilo sljubiti sa jačim rižotima. MPC 750 kuna plus PDV.
Blasius amber orange    u vinariji su prvi puta proizveli od berbe malvasije iz 2015. Mi smo imali priliku kušati Amber iz 2019. Na masulju je bilo oko 9 mjeseci u hrastovim bačvama Srnec. Kod spajanja je 30% uobičajene malvasije (jer tih 30% u bačvi je ostatak masulja koji treba nadoknaditi) a 70% je bilo 8 mjeseci    na vlastitim kvascima. Alkoholi su 13.9% a kiseline 6.5. Jakopović: ” Vino je savršeno precizno, vrlo podatno da je dekantirano imalo bi još intezivnije mirise” . Crvik dodaje da je pretočeno samo jedanput i da mu treba još kisika. MPC 150 kn bez PDV-a.
Kušanje malvasija je završeno sa Malvasijom Marin Držić iz 2007. koje je prezentirano povodom 500 godišnjice rođenja velikoga pisca godinu dana kasnije. Alkohol je čak 15.6% ali ni nakon 15 godina nije izgubilo svojstva, dapače. Mirisi čisti precizni (arancini , livadni med). Grožđe je brano u godini koja je vodeća po kvaliteti unazad dva desetljeća. Po boji a i okusu ne bismo rekli da je to petnaest godišnje vino, Preostalo je još samo pedesetak boca za upravo ovakva predstavljanja i vinarevu arhivu stoga nije u prodaji. Nakon četiri malvasije u sasvim različitim izvedbama a opet svaka originalna i dobra na svoj način prepoznat je veliki potencijal malvasije kao sorte. Netko je rekao -ova vina su za pijenje s pažnjom i    u kontemplaciji. Imaju snagu za odležavanje, iskazuju vrijednosti sorte na najbolji način.
Od crvenih sorti probali smo Negromanta (merlot barrique) iz 2018. sa 14% alkohola i MPC-om od 83 kn plus. Brano sa tri područja crvenica sa kraškog polja, u polju gdje je duboka aluvijalna zemlja i sa padina Snježnice gdje u kršu ima plodne zemlje i raste šuma.    Vilin ples (kupaža merlota, plavca malog i CS-a) također iz 2018. u kojem je još i 5% malvasije.Petar voli u sve svoje kupaže dodati još malo maraštine ili malvasije. Konstatirano je da je ova kupaža u pravom suglasju a da se može očitati i svaka od sorti ako raščlanjujemo. Vino je bilo 2 godine u bačvi, stari hrast. MPC 140 kn plus. U diskusiji oko ovog    vina kao i u prethodnim sudjelovali su Suhadolnik, Mario Meštrović, Zdenko Milas i drugi.
Na kraju LORKO (Grand reservu merlot) iz 2017. Najprije o imenu lorko je zezant šumski zloduh u tradiciji priča iz toga kraja. Petra su kao dijete plašili njime a on se odužio tako da je ovom velikom vinu dao ime po mitskom biću. U pomalo duhovitoj diskusiji Meštrovič je vidio problem oko tanina (vino je bilo hladnije) a onda 15-estak minuta kasnije replicirao samome sebi i konstatirao da su porastom temperature tanini postali mekši. Aromatski profil je nakon otvaranja bio odličan. Vino je 3 godine bilo u hrastovoj bačvi a sada je već gotovo dvije godine u boci. Uskoro izlazi na tržište. Punjeno je u limitiranoj ediciji od 2000 boca a koštat će 750 kuna plus. Završno, Petrove riječi da im je cilj u budućnosti da vina odležavaju duže prije izlaska na tržište. Naravno, za tako nešto treba i dobra financijska podloga i zaliha. Sretno im , Andri i Petru, bilo u toj zanimljivoj vinskoj odiseji.