Vilim Ribić: Neuspjeh inicijative “Nećete bez naroda!” mogao bi imati nesagledive posljedice

Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, priopćenjem se obratio hrvatskoj javnosti kako bi istaknuo važnost građanske inicijative “Za referendum – Nećete bez naroda!” te pozvao da daju svoj potpis za referendum protiv novog Zakona o referendumu.

vilim-ribic

Evo njegovog priopćenja:
Poštovane i drage kolegice i kolege, članice i članovi, zaposlenici i zaposlenice!
Ostalo je svega još 2 dana, petak i subota, za skupljanje potpisa za referendum protiv novog Zakona o referendumu. Nismo skupili još dovoljno potpisa. Nalazimo se na ivici. Bez maksimalnog uključenja građana, kako na štandovima tako i u potpisima, moguć je neuspjeh cijele akcije.
Za budućnost svakog pojedinca, za budućnost demokracije, neuspjeh bi mogao imati nesagledive posljedice.
Neuspjeh bi značio trajnu nemoć građana da spriječe odluke koje politički otuđene skupine donose na štetu naroda i zemlje (primjerice, plaćanje dravstvenih usluga, koncesije naše obale, privatizacija svega i svačega, od obrazovanja do voda i šuma itd. itd.).
Neuspjeh bi značio potkopavanje volje narodne većine, a to znači ismijavanje demokracije kao vladavine većine. Značio bi okamenjivanje sadašnje formalne demokracije u kojoj politika vlada najčešće u ime imućne manjine nad većinom građana temeljem prijevare birača jednom u četiri godine.
Neuspjeh bi značio produljenje političke vladavine u interesu onih koji im financiraju predizborne kampanje, a u kojima caruju lažna obećanja dana javno narodu i stvarna tajna obećanja dana financijskom i krupnom kapitalu.
Takvome stanju parirati možemo učinkovito samo referendumima. U suprotnom pretvorit će nas u ovce koje im trebaju samo jednom u četiri godine. Ja ne želim biti ovca, a uvjeren sam da to ne želi biti nitko. Želimo biti dostojanstveni ljudi koji mogu utjecati na svoje živote i na stanje u svojoj zemlji, a u kojoj politika treba vladati zajedno s nama a ne nad nama.
Kažu neki da narod može na referendumima pogriješiti. Valjda nam hoće reći kako političari ne griješe. Katastrofalno stanje u zemlji posljedica je stravičnih grešaka isključivo naših političara.
Pohlepi kapitalizma ne može parirati nikakav socijalizam, već isključivo jačanje utjecaja naroda i građana. Suprotnost bezobzirnom i kratkovidnom kapitalizmu može biti samo demokracija u svojoj pravoj izvedbi, što uključuje volju naroda i između izbornih ciklusa.
Zbog svega toga pozivamo Vas na maksimalni angažman, na pozivanje svojih ukućana, prijatelja, poznanika, radnih kolega da daju potpise u našoj akciji još ova zadnja dva dana.
Ne dopustimo da u nama potrošač pobjedi građanina!
Srdačno i osobno,
Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata
U Zagrebu, 11. lipnja 2015. godine

Komentari