Vili Beroš: Hrvati će cjepivo protiv korone dobiti kad i drugi građani EU, aplikacija se nikome neće nametati

Vili Beroš
Foto: Vlada RH

Hrvatska je rezervirala 1,5 milijuna cjepiva za koronavirus. Od koga, za koliko novca? Kada biti dostupno i koliko je ljudi potrebno cijepiti?

Na to pitanje u intervjuu Jutarnjem listu odgovorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Hrvatskim građanima cjepivo će biti dostupno kad i građanima drugih zemalja EU. Financijska strana ovisit će o mnogim čimbenicima, ali je najvažnije da smo u krugu zemalja koje će ga imati na raspolaganju kad ga se pronađe. O svemu ostalom moći ćemo razgovarati tek kada učinkovito cjepivo ugleda svjetlost dana”, rekao je Beroš.

Prokomentirao je i kritike koje predsjednik Zoran Milanović upućuje na račun Stožera civilne zaštite. Predsjednik, među ostalim, tvrdi da je to protuustavno tijelo.

“Predsjednik Republike iznio je svoj stajalište, predsjednik Vlade i mi iz Stožera svoje, i tu se ništa ne mijenja. Iako nisam pravni stručnjak, mišljenja sam da je postupanje Stožera u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Zakonom o sustavu civilne zaštite. Mislim da je najvažnije da smo u datom trenutku svojim radom polučili odlične rezultate u suzbijanju epidemije donoseći razmjerne mjere te da i danas nastavljamo s ovim važnim poslom za građane RH”, rekao je ministar Beroš.

Beroš je nedavno najavio da bi aplikacija za praćenje korona virusu mogla biti obvezna, što je u u suprotnosti preporukama EU da bude na dobrovoljnoj.

U u intervjuu Jutarnjem listu je, međutim, rekao da je aplikacija dobrovoljna, da je dio “europske inicijative i pruža građanima mogućnost da se još dodatno zaštite od izloženosti zaraze”. Hoće li je koristiti ili ne, to je njihovo pravo i njihov izbor. Zadatak države je da to omogući svojim građanima. Nema nikakvog nametanja obveza. Kako će se to razvijati u budućnosti unutar europskih država, vidjet ćemo. Važno je da postoji mogućnost da je građani koriste ako osjete da im to može pomoći.