VIKEND AKCIJA: Policija kod Arene zaustavila vozača s 2,12 promila

Policija
Foto: MUP

Proteklog je vikenda zagrebačka policija provela još jednu akciju pojačane kontrole prometa “alkohol, droga i brzina”.

Cilj je odvratiti vozače od činjenja najtežih prometnih prekršaja, kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola i droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.

U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 662 prometna prekršaja, od čega je 47 prekršaja vozača s alkoholom, 282 prekršaja nepropisne brzine, 65 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 41 prekršaj nepropisne uporabe mobitela, tri prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, dva prekršaja upravljanja pod zabranom i 222 ostala prekršaja.

Najveća zabilježena koncentracija alkohola zabilježena je u subotu, 14. rujna kad je 53-godišnjem vozaču izmjerena mu koncentracija od 2,12 g/kg alkohola u organizmu.

Upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se kolnikom Ulice Vice Vukova u smjeru sjevera. Isključen je iz prometa, oduzeta mu je vozačka dozvola na 12 sati i 15. rujna je prepraćen na prekršajni sud.

Od 47 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, kod 10 vozača (22,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, i evidentirano je pet mladih vozača (10,6%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.

Tijekom provođenja akcije deset je osoba odbilo preliminarno testiranje na drogu.