VELIKA SVEČANOST: U zračnu luku Franjo Tuđman sletio prvi zrakoplov na liniji Dubai-Zagreb

Emirates
Foto: Press

Inauguracijski let aviokompanije Emirates, zrakoplovom tipa Boeing 777-300ER iz Dubaija sletio je danas na Pleso, gdje je dočekan vodenim pozdravom, a dobrodošlicu su putnicima i kabinskom osoblju zaželjeli i plesači Folklornog ansambla Turopolje.

Spomenutim letom EK129 u Zagreb su doputovali Thierry Antinori, izvršni potpredsjednik i direktor komercijalnih poslova zrakoplovne kompanije Emirates, Thierry Aucoc, viši potpredsjednik i voditelj komercijalnih poslova za Europu i Rusiju, Gari Cappelli, ministar turizma Republike Hrvatske, Njegova Ekscelencija Ali Al Ahmed, veleposlanik Ujedinjenih Arapskih Emirata za Hrvatsku te brojni partneri i poslovni suradnici iz Hong Konga, Indije i Kine.

Današnji let je najbolji pokazatelj velikog interesa za novu rutu te izuzetno lake povezanosti sa Zagrebom, a doveo je putnike iz više od 16 zemalja povezanih Emiratesovom mrežom, uključujući Tajvan, Australiju, Indiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Južnu Koreju, Kinu, Japan, Singapur i Južnu Afriku. Pilotska kabina zrakoplova Boeing 777-300ER na inauguracijskom letu bila je rezervirana za kapetana Rashida Al Ismailija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te Hrvata Marina Zdrilića. Emirates, naime, zapošljava više od 250 Hrvata na radnim mjestima pilota, kabinskog osoblja te u uredu za kupovinu aviokarata u zagrebačkom hotelu Westin.

Emirates
Foto: Press

Po slijetanju u Zračnu luku Franjo Tuđman delegaciju je dočekao Jacques Feron, predsjednik Uprave MZLZ d.d. te viši predstavnici kompanije i predstavnici lokalne vlasti.

Ceremonija u povodu svečanog dočeka inauguracijskog leta održana je u novom terminalu Zračne luke Franjo Tuđman, uključujući i konferenciju za medije, razmjenu darova te rezanje torte. Nakon službenog dijela događanja, uvaženi su gosti, među kojima i predstavnici lokalne vlasti, zračne luke te poslovni partneri i predstavnici medija krenuli u razgled Emiratesovog zrakoplova tipa Boeing 777-300ER. Obilazak je bio prilika za sve goste da se i osobno uvjere u kvalitetu i inovativnost sadržaja koje Emirates nudi putnicima u sve tri klase u zrakoplovu, uključujući i njihov zaštitni znak – privatne apartmane u prvom razredu, što ih čini trenutno jedinom aviokompanijom koja nudi međunarodne letove prvom klasom u i iz Zagreba.

“Današnji dan važna je prekretnica za kompaniju Emirates jer uvodimo let na novom tržištu na i pojačavamo našu predanost porastu trgovine i turizma između Dubaija i Hrvatske. Od samog početka poslovanja na hrvatskom tržištu, 2003. godine, surađujemo s našim partnerima iz sektora turizma i trgovine u pripremi ovog dana. Zato zahvaljujemo svim partnerima, a posebno Ministarstvu turizma i Zračnoj luci Franjo Tuđman na njihovoj podršci u pripremi uvođenja našeg dnevnog leta, ali i cjelokupne današnje ceremonije“, izjavio je Thierry Antinori, izvršni potpredsjednik i glavni komercijalni direktor zrakoplovne kompanije Emirates.

“Veselimo se nastavku uspješnih partnerstava koje ćemo sklopiti u narednim mjesecima i godinama”, nastavio je.

“Izuzetno mi je drago što u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva turizma mogu pozdraviti aviokompaniju Emirates u Zagrebu. Vjerujemo kako će svakodnevni izravni let na liniji Dubai-Zagreb imati brojne benefite za našu zemlju. Omogućit će značajan rast trgovinskih odnosa među državama, a posebno će se pozitivno odraziti na turizam. Hrvatska ne samo da postaje centar jugoistočne Europe za spajanje sa Bliskim Istokom – najpropulzivnijim dijelom svijeta u smislu industrijskog rasta, nego nam se omogućuje povezivanje sa mnogim drugim zemljama poput Kine, Indije, Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Japana, Tajvana“, izjavio je ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli te dodao da se ovom cjelogodišnjom linijom produljuje turistička sezona.

Emirates
Foto: Press

Novi dnevni let donosi putnicima iz Hrvatske povezanost s više od 80 svjetskih destinacija u globalnoj mreži Emiratesa i obrnuto. Putovanja iz Šangaja, Pekinga, Bangkoka i Kuala Lumpura, Sydneyja i Melbournea tako su putnicima dostupna uz samo jedno zaustavljanje u Dubaiju.

“Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je jedna od najvećih svjetskih zrakoplovnih tvrtki na svijetu, Emirates, izabrala upravo Zagreb kao svoje novo odredište u ovom dijelu Europe. Uvođenje ovog leta još je važnije ako se uzme u obzir da dolazi neposredno nakon otvaranja novog putničkog terminala koji nudi vrhunsku uslugu za sve putnike te tako ujedno i nadopunjuje vrhunsku uslugu koju pruža Emirates”, izjavio je Jacques Feron, predsjednik uprave tvrtke MZLZ d.d., koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman.

Na spomenutoj ruti putnici će letjeti Boeingom 777-300ER, zrakoplovom s konfiguracijom u tri klase te će moći birati između 8 privatnih apartmana u prvoj klasi, s automatiziranim kliznim vratima za povećanu privatnost, uključujući i osobni mini bar te sjedala koja se mogu potpuno polegnuti, 42 ležajna sjedala u poslovnoj klasi te čak 310 prostranih sjedala u ekonomskoj klasi.

Kao i na ostalim letovima Emiratesa, putnici mogu ponijeti do 35 kg prtljage u ekonomskoj, 40 g u poslovnoj te 50 kg u prvoj klasi. Uz to, na letu mogu uživati u 2.500 kanala na zahtjev s audio i vizualnim sadržajem na nagrađivanom ice (information, communication, entertainment) sustavu za informiranje, komunikaciju i zabavu u zrakoplovu, uključujući najnovije filmove, TV emisije, glazbu, audio knjige i igre. Svjetski poznata usluga i gostoprimstvo su zadaće multinacionalnih posada, a putnike na letu očekuju i gurmanski specijaliteti te pića i napitci.

Današnji inauguracijski let EK129 poletio je iz Dubaija prema Zagrebu u 8.15 sati ujutro te sletio u Zagreb u 12.20 sati. Povratni let je krenuo iz Zagreba u 15.35 sati te stigao u Dubai u 23.05 sati.