VELESAJAM: Ovogodišnja Ambienta čak 50 posto veća od prošlogodišnje

VELESAJAM: Ovogodišnja Ambienta čak 50 posto veća od prošlogodišnje
Foto: Zagreb.hr

Danas je na Zagrebačkom velesajmu otvorena Ambienta, međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije na Zagrebačkome velesajmu koji se održava od 9. do 13. listopada.

Sajam koji se održava po 46. put,  a cilj mu je predstaviti nove ideje iz svijeta dizajna, arhitekture, građenja, stanovanja i hrvatske proizvodnje, otvorio je  zagrebački gradonačelnik MilanB andić.                                                                                                                                                   

Gradonačelnik je na svečanosti posebno naglasio nužnost promjene trenda “kad se radi o odnosu izvoza sirovina i gotovih proizvoda te u tom cilju pozvao na zajedništvo i sinergiju svih institucija, drvno-prerađivačke industrije i gospodarstva općenito”.

Na Ambienti 2019. predstavit će se 461 domaći i inozemni izlagač iz 28 zemalja na 10 izložbenih paviljona Velesajma, a ovogodišnji postav je proširen s novim tematskim područjima: Namještaj i unutarnje uređenje te industrijski program, Građenje i opremanje, Horeca – living kitchen i Art Fair Zagreb.

Sadržajni i kvantitativni rast izlagačkog i programskog segmenta od gotovo 50 % u odnosu na 2018. godinu izravni je rezultat partnerskog odnosa i međusobnog povjerenja Zagrebačkog velesajma i izlagača, proaktivne i cjelovite organizacijske suradnje s Gradom Zagrebom te institucionalne potpore Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Udruženja drvo-prerađivačke industrije te Hrvatskih šuma.

“Svih je deset paviljona Zagrebačkog velesajma namijenjenih sajmovima prepuno, u njima će najbolje od sebe pokazati 461 izlagač iz 28 zemalja. Iz brojki možete iščitati kvantitetu, ali ne i estetski doživljaj, tematski i sadržajno upotpunjenu Ambientu koja se prometnula u pravu rapsodiju drvne industrije i industrije namještaja te povezanih industrija, domaćih i inozemnih. Vjerujem da ćete se iznenaditi, ali i posebno uživati u Art Fair-u Zagreb, novoj ekstenziji Ambiente, u kojoj vas očekuje predstavljanje nekih od najintrigantnijih djela suvremenih i konceptualnih likovnih umjetnika i kipara”, istaknula je na svečanom otvaranju Dina Tomšić, direktorica Zagrebačkog velesajma.

“Broj po koji se puta održava ovaj sajam, broj izlagača, od kojih i brojni inozemni, dovoljno govori o važnosti ovog sajma. Svjesna te činjenice, i Vlada RH, ove ga je godine i najjače poduprla”, rekla je  Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Ministrica se osvrnula na naše nacionalno bogatstvo – šume i istaknula važnost očuvanja tog resursa. Govorila je i o potrebi finalizacije drvnih proizvoda te o problemu s deficitom radne snage na tom području zbog čega su se odobravale ove godine radne dozvole iz sustava odobrenih kvota.

Izdvojila je i potrebu za većim ulaganjem u sustav visokoškolskog obrazovanja za ovaj sektor te najavila još snažnije sudjelovanje na budućim sajmovima Ambienta.