Večeras se otvara izložba “Hrvatska novinska fotografija 2012.”

Svoju 10. jubilarnu izložbu “Hrvatska novinska fotografija 2012.” Zbor fotoreportera Hrvatske postaviti će od 12. travnja u Klovićevim dvorima u Zagrebu.

hrvatska-novinska-fotografija-2013

Radi se o 100 najboljih radova profesionalnih fotoreportera koje je odabrao međunarodni strukovni žiri u 7 kategorija natječaja. Specifičnost ove izložbe i i njena najveća atrakcija jest bit fotoreporterskog posla – dokumentiranje svih slojeva društva u kojem živimo. Reporteri to rade na objektivan način primjeren izvještavanju, no ovaj projekt promovira i nagrađuje autore koji su to napravili na posebno atraktivan i zanimljiv način.

U natječaju je sudjelovalo 97 autora, članova Zbora fotoreportera, s 1798 fotografija. Ovogodišnji međunarodni stručni žiri činili su: Laurent Rebours, glavni urednik fotografije agencije Associated Press iz Francuske; Daria Bonera, urednica fotografije National Geographic Travelera iz Italije; te Matko Biljak, urednik fotografije Slobodne Dalmacije iz Hrvatske.

U svom završnom pismu sudionicima, žiri je naglasio da je zadovoljan viđenim radovima, posebice širinom tema. Bili su i vrlo zadovoljni kvalitetom pojedinih kategorija, posebice Reportaže, koja prijašnjih godina nije dobivala posebne pohvale od stručnjaka. Njihov izbor fotografije godine bio je jednostavan – radi se o najvažnijem događaju protekle godine u Hrvatskoj, atraktivno snimljen i emotivan.

Kako su fotografije uvijek šifrirane kako žiri ne bi imao uvida u ime autora/agencije, zanimljiv je pregled strukture odabranih autora. Među pobjednicima po kategorijama nalaze se po 1 predstavnik velikih agencija Cropix, Pixsell i Hina, te čak 4 slobodna fotoreportera. Odlična je to ilustracija trendova koji su očigledni proteklih godina u hrvatskom novinskom sektoru. Velike agencije i redakcije, koje su do nedavno zapošljavale veliki broj stalnih suradnika, zbog recesije primorane su raskidati brojne ugovore, čime broj slobodnih fotoreportera raste iz mjeseca u mjesec.

Iako je svaki pojedinac koji se nađe u takvoj situaciji zabrinut za svoje daljnje poslovanje, praksa pokazuje da kolege u tim situacijama nisu jednostavno odustali i prešli u druge sektore, već se motivirali da rade za klasu bolje, što je žiri prepoznao i nagradio. To svakako daje nadu svima koje takav trend brine.

Kao nacionalna udruga profesionalaca, Zbor fotoreportera prati razvoj uvjeta rada u struci i uvelike radi na stvaranju boljih uvjeta za sve fotoreportere, kroz borbu za poštivanje autorskih prava, bolju regulaciju postojećih i budućih ugovora te izmjene zakona relevantnih za autore. Dio tog posla je i povezivanje sa svim srodnim udrugama i ustanovama u zemlji i regiji, kako bi razmjenom iskustava i zajedničkim djelovanjem jedni drugima pomogli.

Ova izložba tradicionalno je putujuća i posjećuje desetak gradova diljem Hrvatske, a ove godine će biti i dio proslave ulaska Hrvatske u EU kroz izložbu u Bruxellesu, dok su u planu i gostovanja u Beču i Beogradu. Osim što promovira izvrsnost i natjecanje, cijeli projekt naglašava vrijednost dokumentarne fotografije u nacionalnoj kulturnoj baštini. Sve što danas kvalitetno dokumentiramo i pravilno arhiviramo, poslužiti će kao dokument o vremenu u kojem živimo. A taj zadatak odlično rade upravo fotoreporteri.

Beogradska izložba posebna je suradnja s novinskom agencijom Beta, koja će svoju izložbu regionalne novinske fotografije istovremeno otvoriti u Zagrebu, 06. lipnja. Uz prisustvo veleposlanika Hrvatske i Srbije, ova razmjena simbolični je početak veće i konkretnije suradnje između ovih organizacija u svrhu bolje promocije dokumentarne fotografije u regiji.