Večer klapa u LMC-u: Klape Cambi i Iskon nastupaju u Vodnjanu

Subota, 13. srpnja, u LMC LightHouse Music clubu Vodnjan posvećena je specifičnom žanru koji je s dalmatinskom pismom upoznao kako regiju, tako i ostatak svijeta. Zahvaljujući njima, riječ klapa nije potrebno prevoditi na strane jezike.

klape-vodnjan

Zbog svoje autentičnosti ovi su izvođači odavno poznati svim ljubiteljima izvorne glazbe. Udobno se smjestite, zatvorite oči i otputujte u zemlju gdje se kulturna baština i suvremeni zvuk stapaju u jedno… U LMC club stižu klape Iskon i Cambi.

KLAPA CAMBI

Klapa  je osnovana 1986. godine i od tada djeluje u sastavu KUD-a Cambi iz Kaštel Kambelovca, a široj publici postaje poznata  1991. godine nakon svog prvog nastupa u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa.

Kroz niz godina svog djelovanja klapa je osvojila niz nagrada i priznanja među kojima se svakako izdvajaju pobjeda na međunarodnom festivalu u Veroni 1998. godine, apsolutna pobjeda i osvajanje Grad Prixa na 3. Svjetskom prvenstvu zborova u St. Petersburgu 2009. godine, pobjede i nagrade na festivalima klapske pjesme te ukupno deset osvojenih Porina.

Svakim svojim nastupom klapa Cambi vrhunskim izvedbama, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, uspjela je ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja.

U njihovim nastupima se osjeća iskrena ljubav prema klapskom pjevanju što dodatno doprinosi kvaliteti izričaja, promicanju izvorne klapske pjesme izvedene na suvremeni način i proširuje krug slušatelja i gledatelja.

Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti; zbog jednako sugestivnih izvedbi vremešnih standarda dalmatinske pjesme, baštinskog materijala ili klapskih himničkih evergreena, ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića- Gibonnija, kao i drugih poznatih autora, a u novije vrijeme se i to vrlo uspješno dokazuje i u popularnoj glazbi sa vlastitim skladbama.

U 2011 godini, slaveći 25 godina neprekidna rada, održali su niz spektakularnih koncerata diljem Hrvatske, među kojima teba izdvojiti onaj Splitski, na Poljudu ispred 15 000 ljudi, čime su postali klapa koja je održala samostalni koncert pred najbrojnijim auditorijem ikad.

KLAPA ISKON

Klapa iz Splita, osnovana 2000. godine, skupina je mladih pjevača, iskusnih i glazbeno iznimno potkovanih, koji su svoje umijeće gotovo čitavo desetljeće brusili u najboljim vokalnim tijelima širom zemlje. U deset godina djelovanja, klapa je ostvarila preko 1000 nastupa diljem regije, ali i Europe. Valja istaći i kontinuiranu suradnju s eminentnim predstavnicima domaće glazbene scene kao što su, Gibonni, Luky, Neno Belan, TBF, Tedi Spalato i mnogi drugi.

2009. godina bila je izuzetno uspješna. Klapa je održala dva koncerta u prestižnom pariškom Theatre de la Ville oduševivši francusku publiku, te je ostvarila golem uspjeh pobijedivši na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima.

Osvojivši nagradu za najbolju interpretaciju na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku pjesmom Još ne mogu pristat volit koja je, može se reći, postala i hit godine.

Iskon je klapa s iskustvom svih relevantnih glazbenih pravaca, od ozbiljne klasične glazbe do rock ‘n’ rolla, sastavljena u svrhu promocije autohtonog dalmatinskog glazbenog izričaja, a naprotiv svakoj vrsti recentnog komercijalnog iskrivljavanja ovog fenomena.

Tendencije klape u tradicionalnome su procesu traganja za folklorom našeg podneblja, ne bi li se uvažavajući sve neizbježne modernizacijske utjecaje, pronašla njegova srž, sadržana u samom imenu klape. Ovako iznađen iskon želi se u što prikladnijem ruhu prezentirati suvremenoj publici na način sukladan vremenu i uvjetima u kojima živimo.