Vatrogascima iz 11 naših županija uručeno 14 najsuvremenijih vatrogasnih vozila

Foto: MUP

Na Policijskoj je akademiji u Zagrebu danas je javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz 11 naših županija uručeno 14 novih, trenutno najsuvremenijih u Europi, vatrogasnih vozila, koje je Ministarstvo unutarnjih poslova nabavilo u sklopu projekta “Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske”.

Projekt, čija je vrijednost veća od 256 milijuna kuna, sufinanciran je u iznosu od 85% sredstvima europskih fondova, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija, dok se preostalih 15% osigurava iz Državnog proračuna.

Foto: MUP

Riječ je o drugoj isporuci dijela od ukupno 94 naručena vatrogasna vozila. Prva isporuka, 20 vozila, održana je pred mjesec dana na istom mjestu, a danas je hrvatsko vatrogastvo postalo bogatije za tri autocisterne, šest šumskih lakih, jedno šumsko teško i četiri navalna duga vozila, koja će se rasporediti u županije: zadarsku, bjelovarsko-bilogorsku, krapinsko-zagorsku, sisačko-moslavačku, karlovačku, šibensko-kninsku, ličko-senjsku, virovitičko-podravsku, požeško-slavonsku, brodsko-posavsku i vukovarsko-srijemsku, sukladno procjenama struke o prioritetnim potrebama.

“Sa onom prošlom i ovom današnjom primopredajom smo otprilike zaokružili jednu trećinu vozila koja idu u javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva u sve hrvatske županije”, rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te pozdravio i prisutne predstavnice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda, naglasivši kako je ovo zapravo “naš zajednički uspjeh”.

Uz njih, primopredaji su nazočili i predstavnici firmi koje su vozila izradile, predstavnik poljske tvrtke WISS u Republici Hrvatskoj, Volvo Group Croatia, MGS Grupe d.o.o. i DOK-INGa d.o.o, zatim načelnica Policijske akademije Davorka Martinjak i, naravno, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

“Danas je opet povijesni trenutak za hrvatsko vatrogastvo. Još 14 novih vatrogasnih vozila dolazi u ustroj hrvatskog vatrogastva, a ugradnjom novih tehnologija, koje su poboljšane, dana je jedna nova kvaliteta i nova vrijednost vatrogastvu Republike Hrvatske, te sam siguran da će ovo doprinijeti jednoj još boljoj operativnoj spremnosti i mobilnosti hrvatskih vatrogasaca”, rekao je Slavko Tucaković

“Nama je izuzetna čast i zadovoljstvo da se na ovaj način kao Vlada možemo odužiti hrabrim vatrogascima, koji svojom srčanošću i odgovornošću iz dana u dan opravdavaju i tradiciju i ponos ove struke u Republici Hrvatskoj”, odgovorio je ministar Božinović, i ovom prilikom podsjetivši kako je ovo po prvi puta da se iz europskih sredstava na ovaj način opremaju žurne službe sustava civilne zaštite, od kojih je najoperativnija i najveća upravo hrvatska vatrogasna zajednica.

“Vlada RH hrvatsko vatrogastvo podržava u svemu, pa i u ovom veoma važnom segmentu, a to je opremanje vatrogasaca najsuvremenijom opremom. Ovo je samo početak. Ovo je posao koji nema i neće imati kraja. Dakle, zanavljanje i modernizacija svih žurnih službi u Republici Hrvatskoj naša je trajna zadaća i Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, sva ministarstva i sama Vlada, na tome rade svakodnevno i drago nam je kada na ovaj način možemo obilježiti jedan vrlo uspješan projekt”, zaključio je ministar Božinović te najavio sljedeću primopredaju za nekoliko tjedana, s ciljem isporuke svih 94 vozila do ljeta.