UTRKA ZA PAMĆENJE: Potpora oboljelima od Alzheimerove bolesti i njihovim obiteljima

Trčanje - utrka
Ilustracija | Foto: Pixabay

U sklopu Svjetskog mjeseca Alzheimerove bolesti, u Zagrebu se, u Atletskog kluba Sljeme i Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, 5. listopada održava humanitarnom utrkom simboličnog naziva “Utrka za pamćenje“.

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest poziva sve trkače da se u nedjelju, 5. listopada 2019. godine, na Europskom trgu u Zagrebu u 10 sati pridruže ovom humanitarnom događaju.

“Petokilometarskom cestovnom utrkom gradskim ulicama izrazit ćemo solidarnost sa svim oboljelima od Alzheimerove bolesti, njihovim obiteljima, skrbnicima i stručnjacima. Trčimo do cilja i s ciljem – podići javnu svijest i informirati druge o ovoj teškoj bolesti!”, stoji u najavi utrke.

Organizator ove utrke je Atletski klub Sljeme (najmasovniji i najuspješniji klub vanstadionske atletike i najuspješniji organizator utrka u Hrvatskoj) u suradnji s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest, koja će ovom prigodom obilježiti 20 godina rada.

Alzheimerova bolest je progresivna, degenerativna i neizlječiva bolest središnjeg živčanog sustava, koja posljedično dovodi do sindroma demencije. Bolest se najčešće razvija nakon 65. godine života, a rizik obolijevanja raste sa starošću. Trenutno ne postoji lijek koji bi zaustavio napredovanje ove bolesti. Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i briga okoline poboljšavaju kvalitetu života oboljelih, stoga je važno pravovremeno prepoznati niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na njen početak te se na vrijeme pregledati kod neurologa ili psihijatra.

Utrka za pamćenje dio je velike kampanje kojoj je osnovni cilj ukazati na specifičnosti Alzheimerove bolesti, ali i promovirati sportski duh i zdravi, aktivni način života. Pokrovitelji su za pobjednike u muškoj i ženskoj kategoriji osigurali prigodne nagrade, a naći će se ponešto i za druge sretne sudionike.

Saucony pobjednicima u ženskoj i muškoj kategoriji poklanja par tenisica, a osigurava i druge poklone, koji će se dodijeliti u izvlačenju nakon utrke.

Startni paket stoji 95 kuna po sudioniku, a uključuje trkačku majicu i ruksak.