Uspinjača na Ksaveru proradila nakon 30 godina

Gotovo zaboravljena uspinjača na Ksaveru koja povezuje Zvijezdu i Cmrok, nakon što nije radila pune 33 godine, od danas će ponovno prevoziti stanovnike tih podsljemenskih zagrebačkih četvrti.

ksaver-uspinjaca-630

Radovi na rekonstrukciji uspinjače počeli su u travnju ove godine, a obuhvatili su i sanaciju stepenica te uređenje okoliša, a Grad je u obnovu uložio 2,3 milijuna kuna.

Uspinjača, odnosno nova kabina može prevoziti do 800 kilograma, ima kaljena stakla u plavoj boji i otisnuti grb grada Zagreba. Uz kabinu za teret ljudi postoji i teretna rampa.

To neobično prometno sredstvo izgrađeno je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća za potrebe stanara elitnog naselja kaskadnih stanova na Ksaveru, ali je radilo samo mjesec dana i nakon toga više nikada.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je uspinjaču pustio u probni rad rekao je da je bilo potrebno preko godinu dana da se ponovno poslože stvari.

Najavio je da će do Nove godine riješiti problem odvoženja smeće te postaviti nadzorne kamere. “Od danas ovdje ništa više neće biti kao što je bilo. Ovako je trebalo biti zadnjih 30 godina do danas. Djela govore više od riječi, pitajte sugrađane, to je najbolje”, poručio je.

Rekao je da ako bi ikada mijenjao svoj stan u Bužanovoj onda bi ga, sada kad je uspinjača puštena u rad, mijenjao za stan na Ksaveru, “jer sad se ovdje može ljudski živjeti”.

Bandiću su, na svečanosti otvaranja, društvo pravile i stanovnice te četvrti Jelena Aurer, Ivanka Barbić i Jasmina Nikić. Za njih je Bandić rekao da su samo neke od uglednih stanovnika tog dijela grada, te da su zaslužne za ponovno puštanje uspinjače u rad.

Na početku i na kraju uspinjače bit će postavljene pločice s natpisom zahvale stanovnika Ksavera gradonačelniku Bandiću.