Uskoro u kinima “Lada Kamenski”, filmska priča o nekadašnjem ponosu hrvatske tekstilne industrije

Uskoro u kinima "Lada Kamenski", filmska priča o nekadašnjem ponosu tekstilne industrije
Foto: Vjekoslav Skledar

Kakve veze imaju filmska scena i tvornica Kamensko? Iako se ova dva svijeta naizgled čine nedodirljiva, da tome nije tako pokazuje film “Lada Kamenski” iz pera scenaristice i redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića.

Priča o izboru glumica koje trebaju igrati radnice tvornice u stečaju ustvari je i priča o Kamenskom, nekada ponosu tekstilne industrije a danas simbolu propale pretvorbe i privatizacije koji su uništili državu. Ipak, kako kaže mlada redateljica, usprkos teškoj temi film pokazuje i onu vedriju stranu:

“Tijekom snimanja cijela ekipa upoznala je i družila se s radnicama Kamenskog, predivnim ženama koje ni u najtežim trenucima nisu izgubile optimizam te, na neki način, postale inspiracija svima nama u borbi za bolje sutra. Tu njihovu energiju nastojali smo prenijeti u filmske likove i što realističnije dočarati današnji položaj žena, ali i njihovu situaciju u svijetu sedme umjetnosti” – izjavila je Sara Hribar.

“Lada Kamenski” premijeru je imala na 65. pulskom filmskom festivalu na kojemu je dobila nagradu Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, kao i Zlatnu Arenu za scenarij. Sara Hribar dobila je nagradu Breza za najboljeg debitanta, a za ulogu treće glumice Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Doris Šarić Kukuljica. Film je uvršten i u konkurenciju 42. Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, u kategoriji debitantskih filmova.

Uloge u filmu tumače Frano Mašković, Nataša Dorčić, Ksenija Marinković, Doris Šarić-Kukuljica, Dijana Vidušin i Ana Maras Harmander. Producenti filma su Jure Pavlović i Bojan Kanjera.

“Lada Kamenski” u kinima se počinje prikazivati 7. ožujka.