Uskoro Tjedan češkog filma, pogledajte raspored projekcija

Od 15. do 20. listopada zagrebačkoj će se publici po 22. put predstaviti izbor recentnih čeških filmskih ostvarenja.

ceski-film

Ovogodišnje izdanje jedne od najstarijih i najzanimljivijih međunarodnih filmskih manifestacija u Hrvatskoj, Tjedna češkog filma, u šest će dana donijeti ukupno šest pomno odabranih predstavnika novog češkog filma koje zagrebačka publika još nije imala priliku vidjeti na velikom platnu. Ove godine nacionalne boje uvijek zanimljive, prepoznatljive, zabavne i dosljedno kvalitetne češke kinematografije brane, između ostalih, dva češka kandidata za Oscara, biografski film o jednom od najznačajnijih čeških umjetnika i fotografa te jedna animirana adaptacija Andersenove bajke, objavilo je kino Europa.

Tjedan otvara ‘Fair play’ Andree Sedláčkove, aktualni češki predstavnik u utrci za kandidaturu za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu Oscar. Film, čija radnja prati mladu sprintericu Annu koja se priprema za sudjelovanje na Olimpijskim igrama 1984., koristi sport kako bi prikazao ondašnju surovu i strogo kontroliranu čehoslovačku svakodnevicu, a uspoređivan je s danas kultnim ostvarenjem o životu u Istočnom bloku, s filmom ‘Život drugih’ Floriana Henckela von Donnersmarcka. Annu glumi mlada slovačka zvijezda Judit Bardos, dok u ulozi njezine majke, bivše sportske nade čiju je buduću zvjezdanu karijeru uništilo glasno kritiziranje režima, nastupa jedna od najpoznatijih i najuspješnijih čeških glumica Aňa Geislerová.

‘Put do izlaza’ (Cesta ven) Petra Václava, dirljiva i potresna priča o mladoj Romkinji i njezinoj borbi protiv okrutne, ograničavajuće i stereotipima krcate stvarnosti, premijerno je prikazana na festivalu u Cannesu. Film je nagrađen s čak 7 Čeških lavova, najvišim češkim nacionalnim filmskim priznanjem, uključujući i onim za najbolji film i najboljeg redatelja. Još jedan službeni češki kandidat za Oscara i dobitnik 9 Čeških lavova – napeti triler ‘U sjeni’ (Ve stínu) Davida Ondříčeka – prikazat će se u sklopu ovogodišnjeg programa. Radnja se odvija u Pragu 1950-ih godina, a u fokusu je inspektor kojega istraga naizgled rutinske provale vodi prema mračnim tajnama komunističke države. Glavnu ulogu odigrao je češki glumački veteran Ivan Trojan.

Prepoznatljivi češki filmski humor predstavit će se komedijom ‘Ljubavne bore me more’ (Vrásky z lásky) Jiříja Stracha o umirovljenom učitelju koji se, suočen s velikim životnim izazovom, otisne u potragu za nekoć slavnom glumicom Janom koja je mnogo desetljeća ranije ostavila neizbrisiv trag u njegovom životu. Češka glumačka ikona, Jiřina Bohdalová, za ulogu temperamentne Jane višestruko je nagrađivana, a među brojnim priznanjima nalazi se i ono za najbolje glumačko ostvarenje u Međunarodnom programu Pula Film Festivala. ‘Fotograf’ (Fotograf) Irene Pavláskove prati ključne trenutke u životu uspješnog umjetnika s velikim talentom, ali i velikom strašću prema ženama, a inspiriran je životom i djelom Jana Saudeka, poznatog češkog fotografa i umjetnika s impresivnom međunarodnom reputacijom, praćenog velikom popularnošću, ali i brojnim kontroverzama. S redateljskim potpisom Jana Baleja stiže nam animirani film izrađen tehnikom stop-animacije – ‘Mala iz ribarnice’ (Malá z rybárny), suvremena adaptacija bajke Hansa Christiana Andersena o Maloj sireni. U filmu u kojem se pojavljuje čak 66 različitih lutaka, morske dubine iz literarnog predloška zamijenjene su nešto manje bajkovitim i mnogo ozbiljnijim kontekstom užurbane gradske luke. Ipak, Mala (sirena) i danas dokazuje svoju aktualnost i univerzalnost pouke o snazi bezuvjetne ljubavi i moralnih vrijednosti.

Program Tjedna češkog filma je ostvaren u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu i Staropramen pivom.

Cijene ulaznica:
– redovna cijena: 25,00 kn
– djeca, studenti i umirovljenici: 22,00 kn
– cijena paketa ulaznica za sve filmove: 100,00 kn
– godišnji pokazi i paketi ulaznica kina Europa ne vrijede za ove projekcije!

Ulaznice se nabavljaju na blagajni kina (Varšavska 3).

Raspored projekcija:

ČETVRTAK 15.10.
Svečano otvorenje / ulaz uz pozivnice
20:00 Fair Play, A. Sedláčková, drama

PETAK 16.10.
18:30 Put do izlaza, P. Václav, drama
20:45 Ljubavne bore me more, J. Strach, komedija

SUBOTA 17.10.
18:30 Fair Play, A. Sedláčková, drama
20:45 U sjeni, D. Ondříček, kriminalistički

NEDJELJA 18.10.
17:00 Mala iz ribarnice, J. Balej, animirana drama
18:30 U sjeni, D. Ondříček, kriminalistički
20:45 Fotograf, I. Pavlásková, biografska komedija

PONEDJELJAK 19.10.
18:30 Ljubavne bore me more, J. Strach, komedija
20:45 Put do izlaza, P. Václav, drama

UTORAK 20.10.
18:30 Mala iz ribarnice, J. Balej, animirana drama
20:45 Fotograf, I. Pavlásková, biografska komedija / 18+