Uskoro na HTV-u druga sezona dokumentarne serije “Velikani hrvatskog glumišta”

Boris Buzančić
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od nedjelje, 28. veljače na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20:10 sati počinje s prikazivanjem druge sezone dokumentarne serije “Velikani hrvatskog glumišta”.

Druga sezona dokumentarne serije tematizira živote i karijere najvećih hrvatskih glumica i glumaca 20. stoljeća – Borisa Buzančića, Tonka Lonze, Vanje Dracha, Ivice Vidovića, Zdravke Krstulović i Marije Kohn.

Boris Buzančić
Foto: HRT

Kao istinske zvijezde epohe u kojoj suživjeli, posredstvom teatra i filma obogatili su i oplemenili živote milijuna gledatelja koji ih se i danas sjećaju s ljubavlju i nostalgijom.

Audiovizualna svjedočenja o usponima i padovima tih krhkih umjetničkih bića te arhivski zapisi o načinu na koji su se nosili s turbulentnim stranama svoje profesije i ulogama koje su im obilježile karijere, okosnica su ove šestodijelne dokumentarne serije.

Ona donosi presjek životnog puta najvećih imena hrvatske filmske i kazališne umjetnosti te čuva od zaborava biografije velikana hrvatskog glumišta koji su se svojim talentom i antologijskim ulogama zauvijek usjekli u kolektivnu memoriju javnosti.

Prva epizoda posvećena je glumačkom bardu i prvom gradonačelniku Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, Borisu Buzančiću. Antologijskim ulogama splitskog gradonačelnika Vice Mihanovića u Velom mistu te oca Branka iz obitelji Matić u seriji Veliki i Mali, osvojio je srca TV gledatelja, a svojim nezaboravnim izvedbama u filmskim remek-djelima najvećih imena sedme umjetnosti ušao je u povijest hrvatske i jugoslavenske kinematografije.

O životu i maestralnoj umjetničkoj karijeri jednog od najvećih hrvatskih glumaca svih vremena govore: Ana Lederer, Daniel Rafaelić, Ljubo Šikić, Ksenija Pajić, Dragan Despot, Rade Šerbedžija, Antun Vrdoljak, Vinko Brešan, Boris Miholjević, Bruno Kragić, Miroslav Međimorec, Jakov Sedlar te Ana i Ivan Buzančić.

Komentari