USKORO NA HTV-U: Dokumentarni film “Pablo Picasso & Françoise Gilot: Žena koja kaže ne”

Pablo Picasso & Françoise Gilot: Žena koja kaže ne
Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 5. travnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 23:20 sati prikazuje dokumentarni film „Pablo Picasso & Françoise Gilot: Žena koja kaže ne“.

Tjednik „Les Lettres Françaises“ objavio je 22. i 28. travnja 1965. peticiju za zabranu izdavanja jedne knjige. Najpoznatiji branitelji sloboda u svijetu umjetnosti i književnosti zahtijevaju cenzuru: pisci i pjesnici Michel Leiris, Louis Aragon, René Char, Jacques Prévert, Pablo Neruda, José Bergamín, umjetnici César, Soulages, Vieira da Silva, glazbenik Georges Auric i drugi.

Koja je to knjiga uspjela izazvati toliko ogorčenja da se traži njezina zabrana? Ona žene koja je počinila zločin okaljavši zlatnu legendu o idolu Picassu. U knjizi „Živjeti s Picassom“ autorica prepričava svakodnevni život koji je s njime dijelila u poslijeratnom desetljeću.

Malo ljudi zna tko je Françoise Gilot, ali svi ili gotovo svi znaju njezin lik sa svjetski poznate fotografije: lijepa mlada žena, očaravajuća kraljica, okrunjena je baldahinom slamnatog suncobrana koji nosi njezin sluga vitez Picasso, a snimio ju je glasoviti Robert Capa 1948. godine.

Do danas nijedna retrospektivna izložba u Francuskoj nije posvećena Françoise Gilot, dok su druge Picassove muze bile i jesu zastupljene na izložbama.

Među razlozima te nepravde je i ova istina: Françoise, koju je Picasso zvao “ženom koja kaže ne”, jedina se suprotstavila majstoru i prkosila njegovu diktatu: “Picassa se ne napušta”. Françoise Gilot provela je deset godina s Picassom, dobili su dvoje djece, ali i danas malotko za nju zna. Zašto? Što se dogodilo?

Je li to zato što se, i sama slikarica, Françoise Gilot usudila napustiti genijalnog umjetnika? Je li tada znala da su njezine prethodnice u Picassovu životu – Fernande, Olga, Marie-Thér, Dora Maar – skončale u očaju, bijedi, ludilu ili se ubile? S kojom se mračnom Picassovom stranom Françoise Gilot morala suočiti?

Ova fascinantna priča o nesvakidašnjem paru koju su neki pokušali izbrisati ili iznova ispisati zaslužuje biti rasvijetljena.