Uskoro na HTV-u britanska dramska mini-serija “Arthur i George”

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka 18. rujna na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20:15 sati prikazuje trodijelnu britansku dramsku seriju “Arthur i George”.

Serija nam donosi priču o događajima iz života slavnog pisca i liječnika Sir Arthura Conana Doylea, najpoznatijeg po seriji romana o detektivu Sherlocku Holmesu i doktoru Watsonu. U trodijelnoj seriji naslovnu ulogu glumi Martin Clunes. Prvu epizodu mini serije prikazujemo u ponedjeljak, 18. rujna na Drugom u 20:15.

Godine 1906. Sir Arthur Conan Doyle oplakuje gubitak svoje supruge Louise, koja je umrla nakon duge i teške bolesti, bezvoljan je i osjeća krivnju: boji se da je Louisa sumnjala da je preljubnik zbog njegova prijateljstva s Jean Leckie. Čak ga ni pisanje priča o Sherlocku Holmesu ne može trgnuti iz tog čemera. Njegov tajnik Woody pronalazi pismo g. Georgea Edaljija, mladog parsijskog odvjetnika koji je osuđen na tri godine zatvora zbog zločina za koji tvrdi da nije počinio. George želi Arthurovu pomoć da spere ljagu sa svoga imena. Je li to Arthurova prilika da ispravi nepravdu? George je osuđen zbog niza otrovnih pisama i sakaćenja životinja 1903. godine u selu Great Wyrley, u Staffordshireu. Dok George priča kako su njegovu obitelj proganjali, zbog čega je on naposljetku uhićen, Arthur postaje uvjeren da je George nedužan. No Woody nije toliko siguran. Sudac koji je vodio suđenje upozorava Arthura da odustane od ponovne istrage Georgeova slučaja, no on postaje još odlučniji u namjeri da pronađe pravog krivca, takozvanog Koljača iz Wyrleyja. Arthur i George odlaze u Great Wyrley kako bi posjetili Georgeovu obitelj i kako bi im Georgeov otac, velečasni Shapurji Edalji, pokazao pisma koja su primili, a koja je navodno napisao njegov sin. No dolazak Arthura i Woodyja u župni dvor nije ostao nezamijećen, čini se da netko želi doznati što znaju. Je li to Koljač iz Wyrleyja glavom i bradom, koji ih pokušava otjerati?

Glavne uloge tumače: Martin Clunes, Arsher Ali, Art Malik, Charles Edwards, Charles Edwards, Hattie Morahan. Za Hrvatsku radioteleviziju seriju odabrala Martina Rajšek.